Levelheaded

Wat te doen met 5.000 euro spaargeld

Wat te doen met 5000 euro

Wat te doen met €5.000,- euro spaargeld? Dit is hoe je er succesvol mee kunt omgaan

Wat te doen met €5.000 euro spaargeld. Voor sommige klinkt dit als een droom voor velen is het de realiteit. Als je dit leest hoor je waarschijnlijk bij die laatste groep, en kun je wel wat hulp gebruiken. Dan zit je bij Levelheaded op de juiste plek. In deze blog gaan we behandelen hoe jij hier het succesvolste mee kunt omgaan, dusdanig dat je de beste resultaten kunt behalen.

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel ze dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Wat we gaan behandelen:

 1.  Wat te doen met €5.000 euro, onze visie
 2.  De beste financiële keuze
 3.  Sparen is voor losers
 4.  Tips voor beleggen van €5.000 euro
 5.  Geld aan het werk zetten maar je weet niet hoe?
 6.  Beleggen met weinig risico
 7.  Beleggen met middelmatig risico
 8.  Beleggen met veel risico
 9.  Onze verdeling van onze beleggingen

Koop een koffie voor ons ☕

Levelheaded is gratis en vertoond geen advertenties, doneer daarom een klein kopje koffie aan ons.

Wat te doen met €5.000 euro, onze visie

De vraag wat te doen met 5.000 euro hoor je niet 1,2,3 op een feestje. Dat kan een probleem zijn. Want misschien heb je de vraag al gesteld aan familie en vrienden. De kans is groot dat je dan twijfelachtige adviezen kreeg. Onder andere omdat er een taboe heerst op geld en mensen niet graag openlijk discussiëren over het onderwerp. Daarnaast is het ook vaak zo dat de mensen aan wie je het vraagt geen verstand van zaken hebben. 

Gelukkig lees je nu dit artikel waar wij als ervaringsdeskundige deze vraag wel voor je kunnen beantwoorden. Dit gaan we doen aan de hand van feitelijk gebaseerd onderzoek. Daarbij moeten wij wel vermelden dat wij geen financiële adviseurs zijn. Echter hebben wij na jaren van verdieping genoeg kennis ter beschikking om anderen te helpen succesvol te investeren. In dit artikel delen wij onze tips, de keuze om deze toe te passen blijft bij jezelf.

De beste financiële keuze

Geld laten groeien - Levelheaded

Als je €5.000 euro hebt kun je hier op verschillende manieren mee omgaan. Je hebt onder andere de volgende financiële keuzes:

 • Geld uitgeven: je kunt je geld uitgeven aan materialistische dingen of ervaringen opdoen in de vorm van reizen, dagjes weg et cetera. Daarnaast kun je ook in jezelf investeren door een studie of cursus te volgen.
 • Geld sparen: het spreekt voor zich, geld op de spaarrekening zetten. Financieel gezien is dit niet een al te beste keuze aangezien er jaarlijks 2% inflatie is waardoor je geld minder waard wordt. Wel is het slim om een noodpotje te hebben.
 • Geld sparen voor een grote uitgave: nagenoeg hetzelfde als normaal geld sparen met de combinatie van geld uitgeven.
 • Geld weggeven: een donatie aan bijvoorbeeld een goed doel.
 • Geld investeren: dit is de beste financiële keuze die je kunt maken.

Als je ervoor kiest om je volledige €5.000 euro te investeren kan je jouw vermogen jaarlijks laten groeien. Indien je een hoog risicoprofiel hebt kun je 10% gemiddeld per jaar aan rendement maken. Bij €5.000 euro zou dit €500 euro aan rendement jaarlijks opleveren. Door geld voor je te laten werken kan je jouw inkomen verhogen en vermogen opbouwen.

Het punt waar we naartoe willen werken is dat je de kracht van geld voor je laten werken begrijpt. Door geld voor je te laten werken kun je geld uitgeven en toch de hoofdsom van 5.000 euro behouden. Ben je benieuwd naar de 5 beste investeringen van 2021. Lees het hier

Sparen is voor losers

Het klinkt misschien wat onaardig om te zeggen. Maar het is wel waar, sparen is voor losers. Letterlijk en figuurlijk gezien. Door namelijk geld te sparen verlies je jaar op jaar koopkracht. Dit komt door inflatie. Het gemiddelde inflatiepercentage is 2% op jaarbasis. Dit betekent dat als jij alleen maar geld spaart jouw spaarrekening ieder jaar 2% minder waarde heeft. Op deze manier verliezen spaarders geld en worden het letterlijk en figuurlijk losers. 

Klinkt duidelijk, toch? Maar hoe ga je er dan voor zorgen dat je jouw 5.000 euro optimaal benut. Door je geld te investeren. Als je vroeg begint zul je resultaten kunnen behalen die je nu niet voor mogelijk houdt. Wellicht heerst er nog wat angst om te beginnen met investeren omdat je bang bent om te geld te verliezen. Laat dit je echter er niet van weerhouden om te beginnen! Zoals Robert Kiyosaki ook mooi zei: ”Ik ken geen rijk persoon, die geen geld heeft verloren”. 

Rijk worden is een keuze en heeft te maken met risico’s nemen. Zonder risico’s te nemen is de kans vrijwel nul dat je rijk zult worden. Zelfs als je denkt dat meedoen aan de loterij een vorm is van rijk worden zonder risico heb je het mis. Je loopt namelijk het risico om te verliezen en zo je inleg te verliezen. Het is tijd om risico’s te nemen die in jouw voordeel zijn. 

Door geld te investeren kan je jezelf vrijheid kopen. Je kunt jezelf een mogelijkheid bieden om te stoppen met werken en te leven van je investeringen. De gedachte dat rentenieren niet meer mogelijk is, is achterhaald. Vandaag de dag zeggen meer en meer mensen hun baan op om dromen na te jagen die ze eerst niet konden najagen door hun 9-5 baan. 

Onze beleggingsstrategie is iets risicovoller dan gemiddeld echter nog steeds redelijk veilig. Onderstaand zullen we de drie risicoprofielen bespreken van laag naar hoog risico. Zo kun je zelf zien welke strategie het beste bij jou past. Waarbij het slim is om als je minder kennis hebt te kiezen voor een lager risicoprofiel. 

Wil je jouw financiële kennis verbeteren? Meld je dan nu aan voor de winnen met beleggen cursus!

Tips voor beleggen van €5.000 euro

Investeren is de beste financiële keuze die je kunt maken in ons opzicht. Maar voordat je al je spaargeld in aandelen stopt is het wel zeer verstandig om te weten waar je aan begint. Denk daarom altijd even aan de volgende tips:

 •  Doe goed onderzoek
 •  Vergroot je financiële kennis
 •  Als je minderjarig bent overleg eerst met je ouders over investeren
 •  Zorg dat je een noodpotje hebt
 •  Heb een lange termijn visie

Beleggen bij DEGIRO, de beste low-cost broker van 2021 volgens broker chooser

Maak nu een gratis account aan bij DEGIRO.

Geld aan het werk zetten maar je weet niet hoe?

Investeren kan nog wel eens ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er meerdere manieren om dit op te lossen. Je kunt namelijk ook je geld voor je laten beleggen bij bijvoorbeeld een bank. Echter zijn hier wel nadelen aan verbonden. Het instapbedrag is vaak hoog €25.000+ en de kosten die ze rekenen zijn absurd want eigenlijk doen zij hetzelfde als dat je ook zelf kunt. Mocht je de kosten willen vergelijk kan dat hier

Daarmee komen we direct bij de tweede optie. Zelfstandig investeren. Dit is een goede keuze en hoeft niet moeilijk te zijn. Wel is er vandaag de dag zoveel informatie beschikbaar dat je nog wel eens door de bomen het bos niet meer kan zien. Dit is compleet normaal. 

Om deze reden is zelfs Levelheaded opgericht. Om mensen zoals jou te helpen met het opdoen van kennis om zelf succesvol te kunnen beginnen met beleggen. Levelheaded heeft een cursus opgericht waarmee je alles leert wat nodig is om succesvol zelfstandig te gaan beleggen. Aanmelden is hier mogelijk. 

Als je zelf gaat beleggen kun je kiezen uit drie verschillende risicoprofielen. Namelijk:

 • Defensief beleggen – om vermogen te behouden
 • Neutraal beleggen – om vermogen zonder al teveel risico te laten groeien
 • Offensief beleggen – om je rendement te maximaliseren
We zullen nu alle drie de opties wat verder op ingaan. 

Beleggen met weinig risico

Defensief beleggen - Levelheaded

Als je nog jong bent zal dit niet zo interessant voor je zijn. Defensief beleggen is namelijk niet de slimste keuze die je kunt maken aangezien jouw vermogen nog veel tijd heeft om te herstellen van een crash. Het defensieve profiel is met name bedoeld voor mensen die wat ouder zijn, die graag hun vermogen willen beschermen. Het is ook een prima keuze voor mensen die investeren eng vinden. Op deze manier kunnen zij toch nog rendement maken. 

Om defensief te beleggen wordt er gebruik gemaakt van een standaard verdeling. Die verdeling is als volgt:

 • 80% obligaties
 • 20% aandelen

Obligaties zijn schuldpapieren van overheden of bedrijven die je kunt kopen. Door het kopen van een obligatie leen je geld aan een instelling zoals een bedrijf of een overheid. Omdat jij in deze zin de schuldverstrekker bent ontvang je rente over het uitgeleende geld. Dit is momenteel voor overheidsobligaties negatief waardoor je geld toelegt op je belegging.

Het andere gedeelte van een defensief profiel zijn aandelen. De combinatie aandelen en obligaties leveren in een defensief profiel gemiddeld 2/4% rendement per jaar op. Het is slim om te kiezen voor een defensieve keuze als je een korte termijn visie hebt. 

Beleggen met middelmatig risico

Neutraal beleggen - Levelheaded

Beleggen met middelmatig risico is voor mensen die een beleggingshorizon hebben van 5/10 jaar. Hierdoor kunnen ze zich een hoger risico veroorloven. Om deze reden zul je zien dat de verdeling tussen aandelen en obligaties ook anders is. 

Om middelmatig risico te nemen bij beleggen wordt normaal de volgende verdeling gehanteerd:

 •  60% aandelen
 •  40% obligaties

Zoals eerder ook is aangegeven is momenteel, door de lage rentes, beleggen in obligaties niet zo interessant. Wij zouden momenteel deze verdeling dan ook iets anders adviseren. Door in plaats van obligaties, 20% te investeren in een vastgoedfonds en 20% in een dividend indexfonds.

Een vastgoedfonds is een fonds dat zich specialiseert in vastgoed. Binnenkort zullen wij een uitgebreidere blogpost hierover maken waar we dieper kijken naar de voor- en nadelen hiervan. 

Your capital is at risk. Other fees apply. For more information, visit etoro.com/trading/fees.

Beleggen met veel risico

Risicovol beleggen - Levelheaded

De meeste lezers van dit artikel zullen jongeren zijn. Dan is deze manier van beleggen echt voor jullie weggelegd. Hoe jonger je bent, hoe meer risico je kunt nemen. Je geïnvesteerde vermogen heeft namelijk langer de tijd om van een mogelijke crash te herstellen. Hierdoor kun je meer risico nemen. 

De traditionele manier van beleggen met hoog risico is een portfolio van 100% aandelen. Echter is onze visie hier iets anders op. Wij vinden dat je op een veilige manier nog iets meer risico kunt nemen wat bijdraagt aan je rendement. 

Wat volgens ons een goede verdeling is voor beleggen met hoog risico:

 •  80% aandelen
 •  10% vastgoedfondsen
 •  5% crypto
 •  5% overig

Zoals je ziet noemen wij hier ook cryptocurreny. Of je nu een fan bent van crypto of niet, maakt in ons opzicht niets uit. In een portfolio waarbij je veel risico durft te nemen is crypto een sterke toevoeging. Daarbij moeten wij wel vermelden dat als je nog geen kennis hebt van crypto wij ten zeerste afraden hiermee te beginnen. Je kunt in een korte tijd zeer veel geld verliezen als je niet weet wat je doet! In de Levelheaded community voor betalende leden bespreken wij ook regelmatig crypto. 

Daarnaast noemen wij ook overig. Wat houden overige beleggingen in? Overige beleggingen zijn beleggingen die afwijken van traditionele investeringen. Dit kan van alles zijn van whisky tot Pokémon kaarten. Wij raden je aan om dit alleen te doen als je verstand hebt van de markt. 

Wil jij meer leren over crypto meld je dan aan voor de Levelheaded winnen met beleggen cursus! Wij behandelen hier in de toekomst ook crypto, voor nu kun je zeer veel kennis opdoen in de community.

Onze verdeling van onze beleggingen

Wij bij Levelheaded zijn graag transparant in de manier hoe wij zelf beleggen. Daarom willen wij graag delen hoe onze verhouding is tussen de verschillende sectoren waarin wij investeren. Onze complete beleggingsportfolio delen wij binnen de Levelheaded cursus winnen met beleggen. Voor nu laten we kijken naar hoe onze verdeling is tussen de sectoren. 

Verdeling sectoren - Levelheaded

Onze verdeling is tot stand gekomen door specifieke keuzes te maken. Let wel op onze verdeling valt onder risicovol beleggen omdat sommige sectoren meer risico dragen dan anderen. Daarbij moeten we wel direct zeggen dat een hoger risico niet voor iedereen werkt.

Wij gaan in ieder geval de komende jaren nog door met onze huidige strategie. Onze beleggingsportfolio zit momenteel bijna op €50.000,- euro. Wij zijn ervan overtuigd dat je met hard werken en door in jezelf te geloven dit ook kunt behalen! Mocht je hier hulp bij nodig hebben schrijf je dan in voor onze winnen met beleggen cursus of neem even contact op.

Om de vraag te beantwoorden: Wat te doen met 5.000 euro spaargeld? Wij hopen dat je in dit artikel hebt geleerd dat er niet slechts één juist antwoord op deze vraag is. De vraag is welke strategie het best bij jou en jouw doelen aansluit. Dit is dus het eerste dat je voor jezelf moet bepalen, daarna kun je jouw kennis vergroten en zelfstandig succesvol starten met investeren.

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij nou leren 5.000 euro te investeren? Meld je dan nu aan voor de Levelheaded cursus winnen met beleggen! Leer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts eenmalig 197,- euro.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 maart 23:50.

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Is het slim om schulden af te lossen | Levelheaded
Mindset

Is schulden aflossen nu verstandig?

Als je schulden hebt is dit artikel interessant om te lezen. Het is namelijk niet altijd verstandig om schulden af te lossen. Maar wanneer is het wel verstandig en wanneer niet? Dat lees je nu!

Lees verder »

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.