Levelheaded

Mag je als moslim investeren of is beleggen haram?

Mag je als moslim investeren? - Levelheaded

Mag je als moslim investeren of is beleggen haram?

Dat is een vraag waar moslims vandaag de dag vaak tegenaanlopen. Je leeftijdsgenoten praten de hele dag door over investeren. Maar jij weet niet zeker of je als moslim mag investeren van je geloof. En dat is ook niet zo gek, want het antwoord op de vraag is nog niet eenvoudig.

In dit artikel gaan we onze uiterste best doen deze vraag zo secuur mogelijk te beantwoorden. Het hangt namelijk af van een aantal factoren of je als moslim mag investeren of dat het haram is. Laten we snel beginnen. 

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen: 

  1.  Islamitisch beleggen
  2.  Mag je als moslim investeren?
  3.  Wat is haram bij beleggen?
  4.  Waar kan je halal beleggen?

Koop een koffie voor ons ☕

Levelheaded is gratis en vertoont geen advertenties, doneer daarom een klein kopje koffie aan ons.

Islamitisch beleggen

Als je als moslim wilt gaan beleggen is het vooral belangrijk dat je je houdt aan een paar regels zoals uitgelegd in de Koran, de Soenna en de consensus van geleerden. Het is belangrijk om te beleggen in bedrijven die geen winst maken door rente. Dit is namelijk verboden. 

Het is niet verboden om een aandeel in bezit te hebben. Hiermee bezit je namelijk een klein gedeelte van een bedrijf, zolang dit een eerlijk en net bedrijf is mag je daar aandelen van hebben en dus investeren. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven in de landbouwsector en productiebedrijven. 

Een andere manier van Islamitisch beleggen waarbij je vaak zeker weet dat het een eerlijk bedrijf is, is door te investeren in Islamitische ondernemers. Als een aandeel namelijk betrokken raakt bij iets harams dan is het vaak verplicht/beter om deze terug te schenken aan de maatschappij. 

Mag je als moslim investeren?

Het eenvoudige antwoord op deze vraag is: ja, je mag als moslim investeren. Mits je rekening houdt met een paar regels. Zo is het bijvoorbeeld verboden om winst te maken uit rente of te investeren in bedrijven die winst behalen uit rente. 

Je kunt dus als moslim beter niet investeren in bedrijven zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Daarnaast is investeren in ETF’s niet echt een optie, omdat je vaak dan alsnog indirect investeert in deze bedrijven. Blijf dus bij halal bedrijven waarvan je zeker weet dat ze geen geld verdienen met rente. 

Enkele voorbeelden van halal bedrijven, volgens de gelovige boeken, zijn: Shell, Pfizer, Chevron en Johnson & Johnson. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, doe vooral goed je onderzoek voordat je overgaat tot aankoop. 

Wat is haram bij beleggen?

We hebben het net al even kort behandeld, bij beleggen is het haram om rente te maken of te investeren in bedrijven die vanuit rente winst maken. Dit komt doordat bij rente je iemand ander zijn eigendom toe-eigent. 

Je mag namelijk geen profijt halen als het iemand anders naar beneden haalt. Dit is vaak het geval bij rente, denk bijvoorbeeld aan een hypotheek. Degene met de hypotheek moet in de schulden en de hypotheekverstrekker maakt hier winst op, op de schulden van iemand anders. Dat is haram. 

Winst maken uit beleggen is zeer zeker wel toegestaan, zolang je het maar niet doet in de vorm van rente. Gelukkig heb je 2 brokers waarbij je de optie hebt om een speciaal Islamitisch account aan te maken, zo ben je er zeker van dat je halal gaat investeren. 

Waar kan je halal beleggen?

Je kunt halal beleggen bij 1 grote brokers in Nederland. Namelijk eToro, dit is een Engelse partij waarbij je commissievrij kunt beleggen. Daarnaast staan ze er ook om bekend zeer geschikt te zijn voor Islamitische beleggers, ze hebben zelfs een speciaal Islamitisch account optie. Hiervoor stuur je na het aanmaken van je account de klantenservice een berichtje, zij stellen het dan voor je in.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. 74% van retail investeerders accounts verliezen geld wanneer ze traden met CFDs met deze broker.

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door!

Wil je leren hoe je het beste kunt beleggen zodat je meer rendement maakt? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts eenmalig 197,- euro.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 januari 21:58. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Is het slim om schulden af te lossen | Levelheaded
Mindset

Is schulden aflossen nu verstandig?

Als je schulden hebt is dit artikel interessant om te lezen. Het is namelijk niet altijd verstandig om schulden af te lossen. Maar wanneer is het wel verstandig en wanneer niet? Dat lees je nu!

Lees verder »
Hoe word ik rijk | Levelheaded
Mindset

Hoe kan ik rijk worden (en nu echt)

Hoe kan ik rijk worden? Dat is een vraag die we onszelf allemaal stellen. Maar wat is het antwoord erop? Er zijn namelijk zoveel manieren om rijk te worden. Maar de makkelijkste en degene met het hoogste slagingskans lees je in dit artikel. Lees het nu!

Lees verder »

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.