Levelheaded

Is schulden aflossen nu verstandig?

Is het slim om schulden af te lossen | Levelheaded

Is schulden aflossen nu verstandig? Onze visie

Weet je nog wat je vroeger altijd werd aangeleerd? Schulden zijn slecht, je moet ze ten alle tijden voorkomen. Best een raar advies, als je weet dat het huidige financieele systeem draait op schulden. Probeer maar eens een huis te kopen zonder hypotheek. Er zijn weinig mensen die dat kunnen. 

Maar dat betekent niet dat iedere schuld direct goed of slecht is. Er zit een verschil tussen goede schulden en slechte schulden. Dat bepaalt ook of het verstandig is om schulden af te lossen. Na dit artikel weet je welke schuld je kunt behouden en welke je zo snel mogelijk moet aflossen. 

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

  1.  Goede en slechte schulden
  2.  Gegarandeerd rendement
  3.  Schulden verwateren
  4.  Goede schulden bij investeren
  5.  Is schulden aflossen nu verstandig?

Succesvol starten met investeren?

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, vanaf slechts 1.31 euro per dag!

Goede en slechte schulden

Niet elke schuld is hetzelfde, er is namelijk een groot verschil tussen verschillende soorten schulden. Zo heb je goede en slechte schulden, maar wat is het verschil tussen de 2? Kortgezegd leveren goede schulden geld op en kosten slechte schulden geld. 

Een goede schuld is bijvoorbeeld een hypotheek op een vastgoedinvestering. Een slechte schuld is bijvoorbeeld een creditcard schuld of rood staan op de bank. Goede schulden zijn totaal niet erg om te hebben, ze zijn zelfs extreem goed. Je maakt daarmee optimaal gebruik van het huidige systeem. 

Het huidige financiële systeem draait op schulden en je hebt 2 keuzes: het systeem optimaal benutten in je voordeel of vast komen te zitten in het systeem. Zorg dat je goede schulden opbouwt en slechte schulden aflost. 

De hypotheek voor een woonhuis waar je zelf inwoont is ook een slechte schuld. Ondanks wat het grote deel van de bevolking denkt, is een huis geen investering.

Gegarandeerd rendement

Wil je direct rendement maken op je geld? Dat kan! Als je slechte schulden hebt en die aflost. Denk bijvoorbeeld is aan rood staan op de bank, achterstallige betalingen bij bepaalde bedrijven. Voor al deze schulden betaal je een rentepercentage. 

Aflossen van deze schulden zorgt er dus direct voor dat je niet meer de rente hoeft te betalen. Het is dus een manier om gegarandeerd rendement te maken. Zet dus nu, ja nu direct, je schulden op een rijtje. Zet achter elke schuld het rentepercentage dat je betaalt. 

Nu je weet hoe jouw schulden eruit zien, zie je waarschijnlijk al direct welke schuld goed en slecht is. Het effectiefste om schulden af te lossen is door als eerste de schuld met het hoogste rentepercentage af te lossen.

Schulden verwateren

Het fijne aan schulden is dat ze verwateren. Door inflatie wordt de schuld jaar op jaar minder waard. Hoe langer je dus aflossen kunt uitstellen hoe beter. Let op: dit geldt alleen voor goede schulden. Laten we eens als voorbeeld nemen een studielening. 

Het is verstandig een studieschuld niet af te lossen totdat het moet. Jaar op jaar wordt namelijk de daadwerkelijke waarde van de studieschuld lager. Daarnaast betaal je momenteel 0% rente over je studieschuld. Je loopt dus amper risico en je schuld verdampt tussen de 2% en 4% per jaar. 

Bij een studieschuld hoef je ook nog eens een lange tijd niet af te lossen. Dit hoeft in ieder geval de eerste 5 jaar na afstuderen nog niet en je hebt ook nog 5 joker jaren. Dus in totaal kun je 10 jaar wachten met het aflossen van je lening. Tegen die tijd is die ongeveer 40% minder waard. 

Goede schulden bij investeren

Goede schulden kun je bijvoorbeeld maken om te investeren. Een hypotheek op een vastgoed investering is een voorbeeld van een goede schuld. Deze schuld levert je namelijk geld op in plaats van dat die geld kost. 

Het leuke hierbij is dat hetzelfde gebeurd als bij de studielening, maar dan nog net iets leuker. Door inflatie wordt de schuld steeds minder waard. Maar door diezelfde inflatie kun je wel de huurprijzen verhogen van de woning. Zo stijgen je inkomsten en wordt de schuld effectief minder waard. 

Is schulden aflossen nu verstandig?

Dit ligt aan de soort schulden die je hebt. Slechte schulden aflossen is verstandig omdat dit je geld oplevert. Goede schulden hoef je niet direct af te lossen, deze verwateren door inflatie. Zet dus eerst je schulden goed op een rijtje en probeer slechte schulden zo snel mogelijk af te lossen. 

Start niet met investeren voordat je slechte schulden hebt afgelost. Je kunt namelijk gegarandeerd rendement behalen door het aflossen van je slechte schulden. Zodra je jouw slechte schulden hebt afgelost kun je bij Levelheaded leren hoe je succesvol kunt investeren. 

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij nou meer leren over schulden snel aflossen en investeren? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €39,- euro per maand.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 oktober 10:59

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Hoe word ik rijk | Levelheaded
Mindset

Hoe kan ik rijk worden (en nu echt)

Hoe kan ik rijk worden? Dat is een vraag die we onszelf allemaal stellen. Maar wat is het antwoord erop? Er zijn namelijk zoveel manieren om rijk te worden. Maar de makkelijkste en degene met het hoogste slagingskans lees je in dit artikel. Lees het nu!

Lees verder »

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.