Levelheaded

Is het slim om met een verlies te verkopen?

Is het slim om met verlies te verkopen

Is het slim om met verlies te verkopen? Onze visie

Het verkopen met verlies bij investeren is een nogal omstreden onderwerp. Veel iconische beleggers zijn van mening dat je nooit met een verlies moet verkopen. Zo ook de wereldberoemde belegger Warren Buffet. 

Zijn 2 regels zijn namelijk als volgt: 1. Don’t lose money en regel 2. Never forget rule number 1. Toch gaan wij er eens met een net iets andere visie naar kijken. Het kan soms namelijk wel slim zijn om te verkopen met verlies. 

Dat is wat we in dit artikel gaan behandelen. Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.  

Dit gaan we behandelen:

  1.  Wat voor investering is het
  2.  Risicomanagement
  3.  Cognitieve bias bij beleggen
  4.  Is het slim een belegging met verlies te verkopen?

Nooit meer rendement mislopen?

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, vanaf slechts 1.31 euro per dag!

Wat voor investering is het

Ben je aan het investeren voor je pensioen of ben je aan het daytraden op aandelen of crypto. Het antwoord op deze vraag is van groot belang om te kunnen bepalen of je moet houden of verkopen met verlies. De ene situatie focust namelijk op de lange termijn en de ander korte termijn. 

De gouden regel is vaak dat zolang het een lange termijn investering is, verkopen met verlies niet nodig is. Dan moet je de korte termijn (ongerealiseerde) verliezen accepteren en vasthouden aan je plan. Je investering heeft namelijk nog lang de tijd om te herstellen en bij te trekken. 

Bij een korte termijn investering, zoals een daytrade ligt dit toch net even iets anders. Je kunt hier niet oneindig aan vasthouden, dit brengt namelijk extra risico’s met zich mee. Het is vaak hier beter om je verlies te pakken en door te gaan. 

Risicomanagement

Als je begint met investeren, is het goed om je risicomanagement vooraf te bepalen. Hoeveel risico wil je nemen om een bepaald rendement te behalen. Als je geen gebruik maakt van risicomanagement ben je eigenlijk aan het zwemmen in het donker. Je komt wel vooruit maar je ziet niet de mogelijk gevaarlijke rotsen liggen. 

Risicomanagement komt vooral van pas in tijden van onzekerheid en crisis. Zodra de markt crasht of corrigeert heb jij een plan klaar liggen hoe je daarop gaat handelen. Hoeveel procent daling is voor jou de druppel dat je jouw positie sluit. 

Als je gaat daytraden of traden in het algemeen moet je altijd gebruik maken van risicomanagement. Bepaal je risk/reward ratio en bepaal op welk punt je uit de positie stapt. Zelfs als dat inhoudt dat je moet verkopen met verlies. Je kunt geen rendement maken zonder risico te nemen. Dat is een illusie. 

Wat je gelukkig wel kunt doen is je risico zo goed mogelijk afdekken. Daarnaast mocht je traden met leverage is het van belang dat je dit niet op gevoel doet. Bereken wat de juiste leverage is, hier zijn verschillende tools voor. Zo bijvoorbeeld op deze positie calculator. 

Cognitieve bias bij beleggen

Wij mensen zijn bijzondere wezens. Als je nog nooit van het begrip cognitieve biases hebt gehoord zullen we het kort even uitleggen. Een cognitieve bias is een systematische fout in ons denkpatroon, dus oftewel het maken van onlogische keuzes waarvan we onszelf overtuigen dat dit logische keuzes zijn.

Bij beleggen krijgen beleggers ook te maken met een cognitieve bias. Voornamelijk zodra een belegging flink zakt of daalt. Enkele voorbeelden van cognitieve biases zijn:

  •  Je hebt nu toch al verlies, waarom zou ik nu nog verkopen
  •  Geïnvesteerd geld voelt anders dan geld op je bank
  •  Je behandelt geïnvesteerd geld anders dan geld op je bankrekening

Vrijwel iedere belegger kent deze situaties wel eens. De eerste spreekt voor zich, het is een uitspraak die je vast wel eens eerder gehoord hebt. Hij slaat compleet nergens op als je er logisch over nadenkt. De investering kan namelijk nog verder dalen nadat je al verlies had gemaakt.

artificial intelligence, brain, think-3685928.jpg

Ons brein maakt cognitieve biases om moeilijke informatie te simplificeren voor onszelf. Maar dat maakt de informatie niet altijd juist. Zo ook bij punt 2 en 3. Stel je krijgt morgen opeens €5.000 euro op je bankrekening gestort, hoe zou je dat vinden? 

Laten we nu de vraag iets anders stellen. Stel je investeringsportfolio stijgt morgen met 5.000 euro, hoe zou je dat vinden? Waarschijnlijk heb je een ander gevoel bij situatie 1 dan bij situatie 2. Tot slot, stel je crypto portfolio is 10.000 euro waard. Stel dat we je morgen 10.000 euro geven, waar je alles mee mag doen. 

Zou je die 10.000 euro in precies dezelfde cryptomunten stoppen of zou je iets anders met dat geld doen. Veel mensen zouden met die 10.000 euro die ze krijgen iets anders doen, wat eigenlijk bevestigd dat mensen anders omgaan met geïnvesteerd geld dan met geld dat op de bank staat. Terwijl het dezelfde euro’s zijn. 

Is het slim een belegging met verlies te verkopen?

Dit ligt aan je visie, als je investeert voor de lange termijn is verkopen met verlies vaak niet slim. Als je aan het traden bent moet je doen aan risicomanagement, zodra de prijs op een punt komt die je vooraf bepaald hebt moet je verkopen. Ongeacht of dat winstgevend of verliesgevend is. 

Let op dat je niet valt voor bepaalde cognitieve biases die je brein bedenkt om informatie te versimpelen. Deze kunnen je voor de gek houden, je kan zo in nare situaties belanden. Waar je vasthoudt aan een zinkend schip. 

Tot slot is het altijd slim om een belegging te verkopen met verlies als het achteraf gezien een slechte belegging is. In de volgende situaties: je analyse klopte niet, het bedrijf gaat 100% zeker failliet of je hebt het verkeerde aandeel gekocht is het slim om altijd te verkopen. Ook als dit met verlies is. 

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Verlies maken is niet leuk, wij helpen je dit te voorkomen! Klinkt dat goed? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €39,- euro per maand. Vond je het artikel interessant, meld je aan op de nieuwsbrief! 

Voor het laatst bijgewerkt op 30 september 00:35. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Is het slim om schulden af te lossen | Levelheaded
Mindset

Is schulden aflossen nu verstandig?

Als je schulden hebt is dit artikel interessant om te lezen. Het is namelijk niet altijd verstandig om schulden af te lossen. Maar wanneer is het wel verstandig en wanneer niet? Dat lees je nu!

Lees verder »

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.