Levelheaded

Investeren als koersen op het hoogste punt staan

Investeren als de koersen op het hoogste punt staan

Investeren als de koersen op het hoogste punt staan, is dat verstandig?

Deze vraag krijgen wij regelmatig. Dat is ook niet zo gek, aangezien beurzen regelmatig nieuwe records plaatsen. Als de prijs op het hoogste punt staat, voelt het altijd een beetje risicovol om te investeren. Maar is dat gevoel te rechtvaardigen?

Dat is wat we in dit artikel gaan behandelen. Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.  

Dit gaan we behandelen:

  1.  Beurzen zetten non-stop records
  2.  Irrationaliteit van de markt
  3.  Wachten op een dip
  4.  Het moment van de waarheid
  5.  Is het verstandig om te investeren als de koers op het hoogste punt staat?

Nooit meer rendement mislopen?

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, vanaf slechts 1.31 euro per dag!

Beurzen zetten non-stop records

Het eerste punt dat goed is om te weten, is dat beurzen non-stop nieuwe hoogtepunten neerzetten. Veel mensen vergeten dit nog wel eens. Zij denken dat zodra een beurs op het hoogste punt staat een crash of correctie onvermijdelijk is.

Dit heeft te maken met irrationaliteit, maar daar zo meer over. Laten we eens gaan kijken naar de grafiek van de afgelopen 5 jaar van de aandelenmarkt.

Resultaten afgelopen 5 jaar | Levelheaded

Zie je dat eerste gedeelte van de grafiek, helemaal links. Toen de SP500 net iets boven de 2000 punten zat. Zullen we je een geheimpje verklappen? Toen stond de koers destijds op het hoogste punt aller tijden. Als je destijds niet had geïnvesteerd had je heel veel winst misgelopen. 

Koersen staan altijd op het hoogste punt ooit. Dat heeft te maken met inflatie en technologische vooruitgang. Inflatie heeft namelijk niet alleen effect op de boodschappen, maar ook op de koersen. Wij hebben laatst dit artikel geschreven over de komst van hyperinflatie. Dat lees je hier!

Irrationaliteit van de markt

Veel beleggers denken rationeel na, ze denken dat ze op deze manier de markt te slim af kunnen zijn. Als de koersen zo hard zijn gestegen dan moet er wel een correctie komen toch? Fout! Dat is rationeel nagedacht. De markten zijn niet rationeel. 

Er gaat een correctie komen, de markt zal crashen. Maar jij weet niet wanneer. Wat goed is om te weten is dat de markt langer irrationeel kan blijven dan dat jij rationeel kan blijven. Zodra je emotie toe gaat passen bij beleggen ben je niet meer aan het beleggen. 

Blijf dus je strategie volgen ongeacht wat de hoogte van de koersen is. De andere optie is wachten op een dip in de markt. 

Wachten op een dip

Als je toch ervoor kiest om rationeel te handelen en dus te gaan wachten op een dip, kan je dat zuur komen te staan. Een dip kan namelijk erg lang op zich laten wachten. Kijk nog maar eens naar de grafiek in de bovenstaande afbeelding. 

Dips zijn er altijd maar echte crashes komen niet zo vaak voor. De coronacrisis crash was de eerste crash sinds 2008. Maar liefst 12 jaar later. Je had dus wel 12 jaar moeten wachten om gebruik te maken van de strategie, wachten op een dip. 

Daarnaast lag het dieptepunt van de coronacrisis crash bijna 4X hoger dan het dieptepunt van 2008. Wachten op een dip is dus geen goede optie voor je rendement. 

Het moment van de waarheid

Laten we toch hypothetisch ervan uitgaan dat je ervoor hebt gekozen om te wachten op een dip. Wat verrassend veel mensen doen. Dan breekt er altijd een moment van de waarheid aan. Het moment dat het dipt, de markt begint te crashen en angst neemt over. 

De nieuwsartikelen van een nieuwe recessie en crisis vliegen je om de oren. De beurs zakt dag na dag verder weg en jij staat op het moment van de waarheid. Ga je kopen of niet? Het klinkt nu best makkelijk, natuurlijk koop je! Dit was het moment waar je al die jaren op aan het wachten was. 

Toch zul je op het moment zelf vaak een andere keuze maken. In onze eigen omgevingen en community zien wij het ook vaak. De mensen die wachten op een dip, vinden de dip vaak niet diep genoeg. Ze wachten op een moment die waarschijnlijk nooit gaat komen. 

Zoals gezegd kennen wij dit soort verhalen maar al te goed. Vorig jaar tijdens corona toen het 44% crashte vertelde wij tegen iedereen in onze community dat ze moesten kopen. Toch zaten er enkele gevallen bij die zeiden: Nee, ik wacht nog even, ik denk dat het verder gaat dalen. 

Is het verstandig om te investeren als de koers op het hoogste punt staat?

Het antwoord hierop is een overduidelijke ja! De koersen staan altijd op een hoogtepunt. Als je niet durft te investeren omdat de koers op een all-time-high staat zul je lang moeten wachten op een crash. In die tijd loop je veel rendement mis. 

Maak dus niet dezelfde fout als velen, kies een strategie en hou je eraan. Ongeacht wat de koersen doen, dat is in de meeste gevallen niet zo interessant. 

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij een succesvolle strategie bepalen die je geld oplevert? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €39,- euro per maand. Vond je het artikel interessant, meld je aan op de nieuwsbrief! 

Voor het laatst bijgewerkt op 23 september 20:51. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.