fbpx

Levelheaded

Is de bull run voorbij?

Is de bull run voorbij? - Levelheaded

Is de bull run voorbij?

Dat was even schrikken hé… Als je je portfolio ziet dalen met 50% of meer dan is dat natuurlijk alles behalve prettig. Maar betekent dit ook het einde van de bull run. Dat is wat we in dit artikel gaan onderzoeken.

Was dit de crash die het einde van de bull run betekend of is de bull run nog lang niet afgelopen en was het een stevige correctie. In dit artikel zal aan de hand van technische analyses dit worden behandeld. Daarnaast gaan we kijken of het een normale crash was of dat het manipulatie was door grote instituties.

Levelheaded wil haar lezers graag beschermen, niets in dit artikel biedt garantie voor de toekomst en investeren in crypto is risicovol.

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen in dit artikel:

  1.  Was de crash manipulatie
  2.  Wyckoff distrubutie model
  3.  Hoe lang duurt de bull run tot nu toe
  4.  Afname in rendement per cyclus
  5.  Accumulatie fase
  6.  Conclusie

Leren investeren?

Meld je vandaag nog aan om deel te nemen aan de Levelheaded cursus: winnen met beleggen!

Was de crash manipulatie?

Hier kunnen we heel kort en bondig over zijn. De crash was een gevolg van een gecoördineerde sell off door meerdere instituties. Grote instanties hebben samengewerkt en hebben de prijs op meerdere manieren beïnvloed. Zo hebben ze onder andere nieuws naar buiten laten komen dat China crypto zal verbannen om op die manier Bitcoin zo laag mogelijk te krijgen. 

De volgende stap van de instituties was om gecoördineerd heel veel Bitcoin tegelijkertijd te verkopen zodat de prijzen daalden. Dit deden ze om een bepaalde persoon zijn posities te liquideren. Deze persoon was vermoedelijk Justin Sun, de oprichter van Tron. Het liquideren is op een haar na mislukt. 

Wel zijn er tijdens de crash meer dan 8 miljard aan long posities geliquideerd. Deze posities worden geliquideerd door de dalende prijs van Bitcoin waardoor het onderpand voor de exchange niet groot genoeg meer is om de lening te blijven verstrekken. De exchange liquideert, oftewel sluit, dan de positie. Dit zorgt voor nog meer neerwaartse prijsdruk. 

Door de op deze manieren te handelen is het voor grote instituties mogelijk om de prijs kunstmatig naar beneden te brengen. Wat zij vervolgens doen is grote koop orders zetten op een bepaald prijspunt. In dit geval was dit $30.000 dollar. Verder dan dat is de prijs niet gegaan. 

Dit verhaal klinkt natuurlijk iets wat zweverig, echter gebeurd het constant op alle financiële markten. Echter doordat crypto kleiner is en niet gereguleerd is het makkelijker voor grote spelers om zoiets mogelijk te maken. 

Hoe weet je dat dit echt zo is? Nou een anoniem persoon op 4chan, een anoniem forum, informeerde iedereen al over deze manipulatie 1 dag van te voren. Op 18 mei legde hij stap voor stap uit wat ze gingen doen, op welk tijdstip het zou gebeuren en tot hoe diep Bitcoin zou dalen.

Manipulatie aangekondigd op 4chan

Dit was zijn eerste bericht waarin die het plan uitlegt zoals wij zojuist ook hebben beschreven. In de ochtend van 19 mei kwam die terug met een nieuw post. Hierin legt die uit dat de prijs bijgesteld is van $35.000 naar $30.000. Daarnaast vermeld die dat het tijdstip is aangepast naar omgerekend 15:00 19 mei Nederlandse tijd.

Is de bull run voorbij?

Op forums zoals 4chan gaan vaker dit soort geruchten rond. Meestal klopt er helemaal niets van, echter kunnen we aannemen dat deze anonieme gebruiker wel degelijk de waarheid sprak. Maar de manipulatie van Bitcoin was al langer aan de gang dan alleen dit moment. Om dat uit te leggen gaan we kijken naar het Wyckhoff distributie model. 

Wyckhoff distributie model

Manipulatie, de cryptomarkt staat er bekend om. Wat de afgelopen maanden zich afspeelde leek erg op het distributie model van Wyckhoff. In dit model gaat het erom dat de distributie van Bitcoin gemanipuleerd wordt en zo ook de prijs. Het model ziet er als volgt uit:

Zo ziet het distributie model eruit. Het model heeft verschillende fase waarbij door middel van manipulatie van de distributie de prijs gemanipuleerd kan worden. Laten we eens kijken hoe de chart van Bitcoin eruit ziet. Waarschijnlijk zul je het model zo herkennen. 

Is de bull run voorbij - Levelheaded

Het was een textbook move van Bitcoin. Dit houdt in dat die vrijwel compleet het distributie model volgde. Dit model werd voor het eerst echt gespot rond begin april. Uiteindelijk heeft het dus precies uitgespeeld zoals de verwachting was. Maar naast dit model zijn er meer indicatoren om te kijken of de bull run voorbij is.

Hoelang duurt de bull run tot nu toe

De bull run van 2020 is begonnen op 11 november. Dat betekend dat de bull run op het moment van schrijven momenteel 191 dagen bezig is. Dit is relatief kort voor een bull run. Zo duurde de bull run in 2017 ongeveer 354 dagen. 

Dit zou dus betekenen dat we momenteel ongeveer op de helft zijn van de bull run. Daarnaast zijn er ook nog andere zaken waardoor wij denken dat de bull run nog niet is afgelopen. Zo ook bijvoorbeeld het behaalde rendement tot nu toe. 

Afname in rendement per cyclus

Crypto werkt op basis van cyclussen. Per cyclus neemt het rendement af, laten we eens gaan kijken naar de rendementen van de afgelopen paar cyclussen. Rendement per cyclus:

  •  2011 = 318,864%
  •  2014 = 58,474%
  •  2017 = 11,960%
  •  2020 = verwacht rendement 2,392%
Wat opvalt is dat per cyclus het rendement ongeveer 20% is ten opzichte van de vorige cyclus. Als we uitgaan van dit principe dan zal de mogelijke top op $78,500 dollar liggen. De totale rendementen worden gemeten vanaf de cyclus bodem. 
Bitcoin cyclus - Levelheaded

Wat daarnaast duidelijk zichtbaar is, is dat de bull run steeds langer doorgaat. Vanaf de cyclus bodem gemeten naar de top van cyclus duurt dit steeds langer. De verwachting is dat deze bull run eind 2021 begin 2022 afgelopen zal zijn. We zitten nu in mei 2021, dit zou betekenen dat er nog tijd over is. 

Accumulatiefase

Zoals het er nu naar uitziet was de piek van $65.000,- dollar voor Bitcoin een intermediate peak. Dit betekent dat het niet de cyclus peak is. De komende maanden is de verwachting dat Bitcoin en Ethereum weer in een accumulatiefase terecht zullen komen. De verwachting is dat dit de zomermaanden zullen zijn: juni, juli en augustus. 

In deze periode zullen altcoins misschien wat ruimte krijgen om te groeien ten opzichte van Bitcoin, echter hoeft dit niet perse te gebeuren. Dit omdat de Bitcoin dominantie al redelijk laag staat. Na de accumulatiefase zal Bitcoin hoogstwaarschijnlijk nog een rally maken. 

Conclusie

Hoewel alles verre van zeker is en dalingen van 50% niet gebruikelijk zijn in een bull market lijkt het erop dat de bull run nog niet afgelopen is. We begrijpen uiteraard dat je dit idee kunt krijgen na een forse daling van 50% en misschien wordt het zelfs nog meer de komende dagen. Echter moet je rationeel blijven en terugvallen op de data, namelijk de grafieken.

De grafieken lijken aan te geven dat we nog verder kunnen dalen, maar is de bull run voorbij? Het ziet er niet naar uit. Let op het verleden biedt geen garantie voor de toekomst. Maar zoals het altijd wordt gezegd. History does not repeat itself, but it often rhymes.

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door!

Wil jij nou meer van dit soort technische analyses? Meld je dan nu aan voor de Levelheaded cursus winnen met beleggen! Leer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €497,-. Let op dit is een tijdelijke prijs.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 16:10.

Bestel nu je favoriete munten

Gebruik code: LEVELHEADED10 voor 10% korting op je bestelling

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Hoe verstuur je Bitcoin vanaf Binance - Levelheaded
Crypto

Hoe verstuur je Bitcoin vanaf Binance?

Crypto versturen is een lastig proces, vooral voor beginners. En je wilt niets fout doen want dan kun je al je crypto kwijt raken. Lees daarom zeker even dit artikel dan leggen we je de details uit! Lees het nu.

Lees verder »
How to withdraw Euro from Binance - Levelheaded
Crypto

How to withdraw euro from Binance?

Because our last article about this topic was a big succes we decided to also translate it to English so every Binance user can use our method to withdraw euro’s from Binance. Read now our method!

Lees verder »
Hoe kun je winst maken in een bear market? - Levelheaded
Crypto

Hoe kun je winst maken in een bear markt?

Winst maken met beleggen, dat willen we allemaal. Maar in een bull market gaat dat nou net iets makkelijker dan in een bear market. In dit artikel gaan we kijken naar manieren hoe je alsnog winst kunt maken in een bear markt. Lees het nu!

Lees verder »

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.