Levelheaded

Investeren in goud, is het een slimme keus?

Investeren in goud, is het slim

Investeren in goud, is het een slimme keus?

Goud, het is al tijden een belangrijke factor in het financiele stelsel. Vroeger betaalde mensen zelfs elkaar in gouden munten. Het huidige financiele systeem dat we kennen was ook gedeeltelijk gekoppeld aan goud. 

Zo was vroeger zelfs het geldsysteem van Amerika gebaseerd op goud. De dollar werd namelijk ondersteund door goud. Dit zorgde namelijk voor stabiliteit en vertrouwen in de valuta. Deze koppeling met goud werd echter teniet gedaan door president Nixon in 1971. 

Dit werd destijds gedaan om de dollar te beschermen van buitenlandse prijsopdrijvers. Het zorgde echter ook voor een daling van vertrouwen in de dollar. De valuta is namelijk op niets anders gebaseerd dan vraag en aanbod. Dus met andere woorden, de dollar is zoveel waard als dat wij gezamenlijk bepalen dat die waard is. 

Nu weet je iets meer over de geschiedenis van goud. Maar is goud een slimme investering? Dat gaan we verder in dit artikel behandelen. 

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

  1.  Waarom investeren in goud?
  2.  Hoe werkt de goudprijs?
  3.  Andere edelmetalen
  4.  Manieren om in goud te investeren
  5.  Is investeren in goud slim?

Nooit meer rendement mislopen?

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, vanaf slechts 1.31 euro per dag!

Waarom investeren in goud?

Goud kun je zien als een kogelvrij vest. Het is een veilige haven voor landen en investeerders zodra het met de economie slechter gaat. Het is een optie waarop ze kunnen terugvallen om waarde te behouden. Dit zie je ook aan de extreme goudvoorraden die landen bewaren in zwaar beveiligde kluizen. 

Goud komt meestal ter sprake zodra er veel angst heerst op de financiële markten. In tijden van economische onzekerheid presteert goud vaak goed. Dit omdat mensen hun vermogen proberen te beschermen met goud. Natuurlijk wil iedereen altijd haar vermogen beschermen, maar in tijden van onzekerheid stijgt dit. 

De waarde van goud fluctueert dus ook flink op basis van de huidige markttrends. Een andere reden waarom je zou kunnen investeren in goud is: er is altijd vraag naar de edelmetaal. Goud wordt daarnaast ook gebruikt in chips. 

Hoe werkt de goudprijs?

De goudprijs gaat op basis van een ounce, dat is 28,35 gram. De goudprijs kun je eenvoudig op Google per ounce vinden. Het vaststellen van de prijs per ounce gebeurt door vraag en aanbod. Hoeveel wil de aanbieder er minimaal voor hebben, hoeveel wil de vrager er maximaal voor betalen. 

Vanaf 1973 begon de goudprijs flink te stijgen, van slechts $100 dollar naar $600 dollar binnen 6 jaar. De 20 jaar erna gebeurde er vrijwel niets met de goudprijs. Er was sprake van een lichte daling en consolidatie. Consolidatie houdt in dat de prijs zijwaarts beweegt. Dat zie je ook in de onderstaande grafiek.

Investeren in goud, is het slim | Goudprijs

Vanaf het jaar 2000 begon de goudprijs weer aan te trekken. Dit had te maken met de dot.com bubbel. In deze tijd stegen aandelenmarkten extreem hard door de opkomst van internet. Elk bedrijf met .com in de naam werd in een klap veel waard. Vaak terwijl ze weinig tot geen inkomsten draaiden. 

Dit was een klassiek voorbeeld van een bubbel en zoals elke bubbel, kwam die tot een eind. Er volgde een heftige crash en beleggers zochten een veilige haven. Die veilige haven werd goud, wat uiteindelijk weer resulteerde in een toename in de prijs. 

Goud is ook waardevoller geworden sinds het jaar 2000 door een toename in gebruik. Er worden veel meer chips geproduceerd, daar is goud voor nodig. Belangrijk om te onthouden is het volgende: de goudprijs stijgt in tijden van onzekerheid, de goudprijs daalt in tijden van zekerheid. 

Zal het financiële systeem gaan falen? Wij hebben hier laatst een artikel over geschreven. Dit artikel lees je hier!

Andere edelmetalen

Naast goud, is zilver de laatste tijd ook aan populariteit aan het winnen. Goud is echter uniek vanwege de economische toegevoegde waarde. Zoals aan het begin van dit artikel uitgelegd was goud zelf onderdeel van ons geldsysteem. Andere edelmetalen worden voornamelijk in productieprocessen gebruikt. 

Zilver: zoals zojuist gezegd wordt zilver steeds populairder. Dit heeft ook te maken met de hype die er momenteel omheen hangt. Zilver kan ook een goede toevoeging zijn om je vermogen te beschermen, maar de prijzen hangen samen met de industrie. 

Platina: platina is een minder bekende soort edelmetaal. Echter wel een erg belangrijke, voor bepaalde medische doeleinden wordt platina gebruikt. De prijs is zeer hoog door de extreme schaarste ervan. Platina heeft geen economische functie. 

Manieren om in goud te investeren

Investeren in goud kan op veel verschillende manieren. Zo kun je direct investeren in bedrijven die het goud delven of zelfs fysiek goud kopen. We zullen de opties een op een rijtje zetten. 

Goud ETF: als je niet direct in goud wil investeren, maar toch de spreiding wil hebben van commodities dan is dit een uitstekende optie. Zo zijn er meerdere ETF’s die zich uitsluitend focussen op bedrijven die aan goud of zilver winning doen. 

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Fysiek goud: wist je dat je fysiek goud kan kopen? Hoe vet is dat! Je bent gewoon in het bezit van fysiek goud dat je zelf thuis kan opslaan. Hoe vet het ook klinkt, het brengt ook risico’s met zich mee. Zo bijvoorbeeld ook het risico op diefstal. Je kunt hier munten en bars kopen variërend van 1g tot 1kg.

Online goud: als je direct goud wil kopen, maar niet het risico op diefstal wil lopen is dit een uitstekende optie. Je koopt online goud dat veilig wordt opgeslagen in een kluis. Het goud staat wel op jouw naam en kan ook naar jou worden toegezonden mocht je dat willen. 

Is investeren in goud slim?

Investeren in goud kan een slimme keuze zijn om jouw vermogen te beschermen. Wil je jouw vermogen laten groeien dan is goud minder geschikt hedendaags. Bij goud heb je veel zekerheid het altijd iets waard gaat zijn. Die waarde zal in de toekomst waarschijnlijk toenemen.

Door toenemende vraag aan computerchips, waar goud voor benodigd is, en door financiële onzekerheid van de toekomst. Deze 2 redenen zijn de reden dat in goud investeren een slimme keus is. Het is een mooie toevoeging aan een goed gediversifieerd portfolio.

Wil jij liever je vermogen laten groeien jaar op jaar? Dan is beleggen in aandelen en crypto meer iets voor jou! Bij Levelheaded leren we je er alles over, vanaf 1.31 euro per dag ben je al lid. Start vandaag nog met winnen en neem nu direct deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggen!

Voor het laatst bijgewerkt op 9 september 12:20. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.