Levelheaded

Hoe te starten met investeren?

Hoe start ik met investeren?​

Hoe te starten met investeren?

Investeren, het is helemaal in de trek bij vrijwel iedereen. En dat is een goede ontwikkeling, echter beginnen veel mensen ook met investeren terwijl ze er nog geen kaas van hebben gegeten. Oftewel ze starten met investeren zonder enige kennis. 

Dit is een garantie op grotere risico’s en mogelijk zelfs verlies. Als je namelijk start met investeren ben je vatbaar voor veel voorkomende fouten. Daarom gaan we in dit artikel behandelen hoe je succesvol kunt starten met investeren. Zodat jij niet de veelvoorkomende fouten hoeft te maken!

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

 1.  Investeren, maar je weet niet hoe
 2.  Bepaal je doel
 3.  Waar ga je beleggen
 4.  Waarin ga je investeren
 5.  Bepaal je risico

Nooit meer rendement mislopen?

Word een succesvolle zelfstandige belegger op de beurs door de winnen met beleggen cursus van Levelheaded!

Investeren, maar je weet niet

Je wilt graag beginnen met investeren maar je weet niet waar je moet beginnen. Dat is heel normaal, er komt ook een hoop bij investeren kijken en al die informatie kan wel eens overweldigend zijn. Gelukkig zijn er meerder manieren om dit op te lossen zoals bijvoorbeeld beheerd beleggen. Daar zo meer over.

De andere oplossing is: zelfstandig investeren. Een uitstekende optie als je het aan ons vraagt. Je bespaart kosten en je hebt meer controle over je investering. Beleggen hoeft ook zeker niet moeilijk te zijn, maar het starten ervan kan nog wel eens lastig zijn.

Om die reden is Levelheaded opgericht. Om mensen zoals jou te helpen met het opdoen van kennis om zelf succesvol te kunnen beginnen met beleggen. Doormiddel van de winnen met beleggen cursus leiden we je op van beginnende belegger tot expert!

Bepaal je doel

Zoals Johan Cruijff altijd al zei: zonder doel kan je niet scoren. Om deze reden is het belangrijk om een doel te hebben met beleggen. Dit doel kan van alles zijn, van beleggen om financieel vrij te worden tot beleggen voor een wereldreis.

Wel is het belangrijk om te weten dat beleggen een lange termijn spelletje is. Hoe dichterbij jouw doel ligt in de toekomst, hoe meer risico je loopt met beleggen. Dit omdat je tijdsgebonden bent met je investering. Je hebt het geld op een bepaald moment in de toekomst weer nodig voor het doel. 

Als dit het geval is dan kan je voor een vervelende verrassing komen te staan. Namelijk dat de markt aan het dalen is, of zelfs erger dat er een financiële crisis aan de gang is. In dit geval kan het zijn dat je investering minder waard is dan wat je had ingelegd. 

Je wil natuurlijk niet dat dit gebeurd. Maar je moet wel rekening houden met het feit dat het kan gebeuren. Beleg daarom nooit met geld dat je niet kan missen. Het zou namelijk zonde zijn als je jouw doel moet uitstellen omdat de resultaten tegenvallen. 

Wij hebben laatst een artikel geschreven over de komst van een financiële crisis. Dit artikel lees je hier!

Hoe start ik met investeren?​

Waar ga je beleggen

Als je begint met investeren is het ook handig om te weten waar je gaat beleggen. In Nederland heb je meerdere opties om te starten met beleggen. Zo kun je onder andere terecht bij een:

 • Bank
 • Broker
 • Vermogensbeheerder

Wij raden het je af om te beleggen bij een bank omdat dit vrijwel altijd duurder is dan een broker. Een broker is een plek waar je aandelen en andere financiële instrumenten kunt kopen. Een beheerder is alleen interessant als je erg veel geld ter beschikking hebt. Wij gebruiken zelf een broker.

Wij gebruiken DEGIRO als broker om te beleggen en hebben hier onlangs een recensie over geschreven. Deze recensie lees je hier!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Waarin ga je investeren

Er zijn talloze beleggingsopties die tot je beschikking zijn om in te investeren. Zo kun je onder andere investeren in:

 • Aandelen
 • Crypto
 • Obligaties
 • P2P
Naast deze opties zijn er nog veel meer. Aangezien er zoveel opties zijn kunnen wij helaas niet alle bespreken. Ons advies luidt dan ook: koop alleen investeringen die je begrijpt. Heb je nog niet zoveel kennis over investeren, dan is dit stap 1. Dit kan bij Levelheaded maar ook bij talloze andere partijen.

Bepaal je risico

Als je start met investeren neem je hoe dan ook een risico. Je kunt namelijk (gedeeltelijk) je inleg verliezen. Maar dat betekent niet dat je geen keus hebt in hoeveel risico je neemt. Allereerst is het goed om te bepalen wat jouw risicoprofiel is.

Ben je wat risicoavers en vermijd je liever risico dan past een defensief profiel prima bij jou! Ga voor jezelf na wat jouw risico profiel is. Dit doe je door te kijken naar:

 • Je leeftijd
 • Je vermogen
 • Hoeveel risico je wil nemen
 • Je spaargeld

Ben je nog jong dan kun je meer risico nemen met investeren dan wanneer je bijna met pensioen gaat. Als je veel vermogen hebt dan kun je meer risico nemen met een kleiner gedeelte met je vermogen omdat dit nihil invloed heeft.

De laatste 2 gaan over hoeveel risico je wil nemen, hoeveel ben je bereid te verliezen. Tot slot hoeveel spaargeld heb je, stel het gaat fout. Heb je dan een potje waarop je kunt terugvallen. In dit artikel gaan we verder in op beleggingsprofielen. 

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij nou meer leren over belastingen en investeren? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €39,- euro per maand.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 augustus 16:46. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.