Levelheaded

Wanneer begint en eindigt een altseason?

Wanneer begint en eindigt een altseason?

Wanneer begint en eindigt een altseason?

Zodra iemand begint over crypto zal bij iedereen als eerste Bitcoin in gedachten komen. Bitcoin is namelijk de grootste cryptomunt met een marketkapitalisatie over de 1 biljoen dollar. Maar naast Bitcoin zijn er ook nog talloze andere cryptomunten. Deze munten worden altcoins genoemd. 

De meest bekende altcoin is Ethereum echter zijn er in totaal meer dan 9.000. Sommige met daadwerkelijke doelen en anderen zijn puur voor speculatie en traden. In dit artikel zullen we gaan kijken naar wanneer altseason meestal begint en wanneer het afgelopen is. 

Altcoin season is een periode dat altcoins, kleinere cryptomunten dan bitcoin, flink stijgen in een zeer korte tijd. Dit wordt ook wel altseason genoemd. 

Voordat we beginnen willen we graag aangeven dat investeren in crypto zeer risicovol is en ook voor veel verlies kan zorgen. Stap niet zonder de juiste kennis in de cryptomarkt. 

Wat we gaan behandelen:

  1.  De cryptocycli
  2.  Hoe begint het
  3.  Altcoins tijd
  4.  Start altseason
  5.  Einde altseason
  6.  Conclusie

Nooit meer rendement mislopen?

Leer succesvol investeren in aandelen en crypto. Je wordt al lid vanaf 1.31 euro per dag!

De cryptocycli

De cryptocycli

Crypto beweegt in cyclussen. De totale markt stijgt of daalt niet tegelijkertijd. Naast dat er normale bearmarkets en bullmarkets zijn in crypto, zijn de cyclussen hier een toevoeging op. Midden 2020 begon de bullrun voor Bitcoin. 

De start van een bullrun wordt bepaald door een technische analyse op de grafiek. Als een bullrun start begint dit in vrijwel alle gevallen met een stijging van Bitcoin. Dit komt doordat de bullrun nieuwe investeerders aantrekt. Dit zorgt ervoor dat er nieuw geld de cryptomarkt betreed en dit gaat vrijwel volkomen naar Bitcoin. 

Altcoins liften wel mee op het succes van Bitcoin maar van een altseason is nog geen sprake. Een cryptocycli duurt gemiddeld 4 jaar en de bullrun duurt gemiddeld een half jaar tot één jaar. 

Hoe begint het?

Een altseason start doordat de dominantie van Bitcoin afneemt. Bitcoin dominantie zegt namelijk hoeveel procent van de totale cryptomarkt in handen is van Bitcoin. Stel Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van €100,- miljoen euro en de totale cryptomarkt is €200,- miljoen euro, dan zou de Bitcoin dominantie 50% zijn. 

Doordat Bitcoin dus zoals uitgelegd als eerste begint met stijgen, stijgt Bitcoin vaak het sterkst. Het meeste geld vloeit in Bitcoin en de marktkapitalisatie neemt toe. In de huidige bullrun komt daarbij ook nog eens institutioneel geld bij kijken. Instituties hebben tot nu toe voornamelijk Bitcoin gekocht en geen altcoins. 

Nadat Bitcoin stabiliseert zullen nieuwe investeerders elders hoge rendementen willen behalen. Hierdoor investeren zij niet in Bitcoin maar starten zij met investeren in altcoins. Dit is de start van altseason, er vloeit namelijk veel nieuw geld in alts wat zorgt voor een enorme toename in waarde. 

Altcoins tijd

Altcoins tijd

Bestel nu je favoriete munten

Gebruik code: LEVELHEADED10 voor 10% korting op je bestelling

Zodra Bitcoin een langere tijd stabiliseert kunnen altcoins exponentieel groeien. Laten we eens kijken naar altcoin season in 2018 om een idee te krijgen welke prijsstijgingen te verwachten zijn. 

Van 1 januari tot 1 februari 2018 rendement verschillende altcoins:

  •  XRP – 400%
  •  ADA – 213%
  •  XLM – 316%
  •  ETH – 134%
Dit waren de rendementen in slechts een maand. Deze rendementen zijn natuurlijk ongelofelijk hoog in slechts een maand tijd. Vlak hierna was ook het einde van altcoin season. 

Start altseason

Altseason begint meestal zodra Bitcoin een nieuw prijsrecord heeft neergezet en daarna afkoelt. Bitcoin moet stabiel blijven en sideways gaan. Dit betekent dat de koer weinig schommelt. Dit is de ideale situatie dat een altseason kan starten. Daarnaast zul je het kunnen herkennen aan de dalende Bitcoin dominantie. 

In 2018 was het laagste punt van de Bitcoin dominantie 35%. Het is heel waarschijnlijk dat de Bitcoin dominantie deze ook bullrun zo laag gaat worden. Of nog lager.  Altcoins ontwikkelen zich namelijk steeds meer en worden ook meer en meer gebruik in het dagelijks leven. Deze adoptie zorgt ervoor dat de Bitcoin dominantie zal verminderen. 

Zodra Bitcoin dominantie rond de 50% ligt zal dit hoogstwaarschijnlijk zorgen voor een altseason. Momenteel is de Bitcoin dominantie circa 40%. Wat nu opvalt is dat dit niet direct een altseason heeft veroorzaakt. Maar wat wat je wel ziet is dat de prijzen de afgelopen dagen wat zijn gedaald door angst op de markt door onder andere Elon Musk en zijn tweets. 

Wat nu opvalt is dat altcoins niet harder zijn gedaald dan Bitcoin. In de meeste gevallen is het zo dat als Bitcoin daalt, dalen altcoins harder omdat investeerders zich meer veilig voelen bij Bitcoin in plaats van altcoins. Tijdens deze dip is dat dus niet gebeurd. Dit zorgt ervoor dat de Bitcoin pairs van altcoins er momenteel extreem goed voorstaan. 

Wij verwachten hierdoor dus dat altseason snel zal volgen. Sommige altcoins hebben nieuwe all time highs neergezet ten opzichte van de dollar echter ten opzichte van Bitcoin is de prijs nog niet op een all time high. 

Kijk bijvoorbeeld naar Cardano (ADA) de prijs van ADA heeft een nieuwe all time high van $2.44 neergezet echter ten opzicht van Bitcoin was deze prijs ”slechts” 5046 Satoshi’s. De all time high van ADA/BTC ligt op 8825 Satoshi’s. Er is dus nog veel ruimte voor groei. 

Een Satoshi is het kleinste deel van een Bitcoin. Dit komt overeen met één 100e miljoenste deeltje van een Bitcoin. 

Einde altseason

Helaas komt aan alles een einde en zo ook aan altseason. Het is lastiger om exact te zeggen wanneer altseason eindigt. Het laatste gedeelte van een cryptocyclus is in ieder geval altseason. Dus zodra je ziet dat altcoins extreme winsten boeken, kan het een goed idee zijn om wat winst te nemen. 

Let op de Bitcoin dominantie, valt die onder de 40% kan dit ook betekenen dat het einde nabij is. Na een altseason volgt vrijwel altijd een crash. Zorg dat je hiervoor al je profits genomen hebt. Je kunt beter wat winst mis hebben gelopen dan dat je de crash meemaakt. De crash is namelijk verre van prettig. Lees hier of de recente crypto crash ook het einde was van de 20/21 bull run!

Bitcoin dominantie, begin altseason, einde altseason
Bitcoin dominantie is aan het dalen

Conclusie

Wanneer begint en eindigt een altseason? Dat was de vraag die we in dit artikel hebben behandeld. Waar je voornamelijk op moet letten is de Bitcoin dominantie en stabilisatie van Bitcoin. Let ook op de Bitcoin tradingpairs, zodra deze stabiel blijven bij een dalende Bitcoin kan dit ook een indicatie geven op een altseason. Heb je naar aanleiding van dit artikel nu nog vragen zijn wij altijd bereikbaar. Stuur ons gerust een berichtje!

Wil jij nou leren investeren in crypto? Meld je dan nu aan voor de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €497,-. Let op dit is een tijdelijke prijs.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 16:10.

Bestel nu je favoriete munten

Gebruik code: LEVELHEADED10 voor 10% korting op je bestelling

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Hoe verstuur je Bitcoin vanaf Binance - Levelheaded
Crypto

Hoe verstuur je Bitcoin vanaf Binance?

Crypto versturen is een lastig proces, vooral voor beginners. En je wilt niets fout doen want dan kun je al je crypto kwijt raken. Lees daarom zeker even dit artikel dan leggen we je de details uit! Lees het nu.

Lees verder »
How to withdraw Euro from Binance - Levelheaded
Crypto

How to withdraw euro from Binance?

Because our last article about this topic was a big succes we decided to also translate it to English so every Binance user can use our method to withdraw euro’s from Binance. Read now our method!

Lees verder »
Hoe kun je winst maken in een bear market? - Levelheaded
Crypto

Hoe kun je winst maken in een bear markt?

Winst maken met beleggen, dat willen we allemaal. Maar in een bull market gaat dat nou net iets makkelijker dan in een bear market. In dit artikel gaan we kijken naar manieren hoe je alsnog winst kunt maken in een bear markt. Lees het nu!

Lees verder »

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.