Levelheaded

Hoe betalen rijken minder belasting?

Hoe betalen rijken minder belasting?

Hoe betalen rijken minder belasting?

Hoe kan het toch, hoe kan het dat de allergrootste verdieners niet de meeste belasting betalen. Waarbij niet de meeste nog een zachte uitdrukking is. Procentueel betalen de allerrijkste namelijk bijna geen belasting.

Zo werd Jeff Bezos gedurende 2014 en 2018, 99 miljard dollar rijker. Hij betaalde hier procentueel 0.98% belasting over. Klinkt niet verkeerd toch? Helaas is deze manier van belasting betalen niet voor iedereen weggelegd. Hoe dat precies zit gaan we in dit artikel behandelen.

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

  1. De vijfentwintig rijkste Amerikanen
  2. De middenklasse
  3. Hoe betalen de rijken zo weinig belasting?
  4. Is het op te lossen

Nooit meer rendement mislopen?

Word een succesvolle zelfstandige belegger op de beurs door de winnen met beleggen cursus van Levelheaded!

De vijfentwintig rijkste Amerikanen

De afgelopen jaren hebben de 25 rijkste Amerikanen nauwelijks tot geen inkomstenbelasting betaald. Dit publiceerde onderzoeksplatform ProPublica. Doormiddel van een klokkenluider bij de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, kwamen belastingaangiftes van de 25 rijkste Amerikanen aan het licht.

 Uit het onderzoek van ProPublica kwam naar voren dat de 25 rijkste Amerikanen over de periode van 2014 tot 2018 samen 401 miljard dollar rijker werden. Daarover betaalde ze slechts 13.4 miljard dollar aan federale inkomstenbelasting. Dat komt neer op net geen 3.4%.

Hoe komt het nou dat rijken steeds rijker worden. Je leest het in dit artikel!

De middenklasse

Laten we dat eens vergelijken met een normaal Amerikaans huishouden die valt in de middenklasse. Laten we uitgaan van een gemiddeld inkomen van $70.000 dollar per jaar. Over deze situatie zou dit huishouden 14% federale inkomstenbelasting dienen te betalen. 

Voor de meeste Amerikanen is het betalen van belasting simpel. Je werkt, je krijgt salaris en over dat salaris betaal je inkomstenbelasting. Alleen de rijkste mensen ter wereld pakken het net iets anders aan. Voor hen werkt het systeem net iets anders dan voor een doorsnee gezin uit de middenklasse. 

Hoe kan het dat het vermogen van de superrijken zo flink toeneemt en dat ze daar geen belasting over betalen? Is het illegaal wat ze doen? Dat niet, volgens het onderzoek deden de miljardairs niks illegaal bij hun belastingaangifte. Wel maakten ze gebruik van dure advocaten om zo manieren te vinden om minder belasting te betalen. 

Hoe betalen rijken minder belasting?

Hoe betalen rijken zo weinig belasting?

Ze deden niets illegaals en konden toch zo weinig belasting betalen. Hoe zit dat dan? Dat heeft te maken met de wetgeving van de overheid. De allerrijken hebben extreem veel macht omdat ze vaak een grote werkgever zijn en omdat ze zoveel geld hebben. 

Het is een situatie die al langer aan de gang is. De politiek helpt al sinds 1980 onder president Ronald Raegan de superrijken om zo min mogelijk belasting te betalen. Vandaag de dag gaat dat niet anders, de politiek blijft nieuwe wetgeving maken die de rijken helpt belasting te ontduiken. 

Maar de echte reden dat de rijken zo weinig belasting hoefden te betalen heeft te maken met de vorm van vermogen. Het grootste deel van hun vermogen zit namelijk in onroerend goed en aandelen. Deze vorm van vermogen wordt niet direct als inkomen gezien. Dit is pas het geval zodra het vermogen verkocht wordt. Dan kan het met de huidige wetgeving worden belast. 

Op deze manier zagen topondernemers als Jeff Bezos en Elon Musk hun vermogen met miljarden toenemen zonder daar ook maar een graantje belasting over te hoeven betalen. Maar kan doormiddel van wetgeving het ook anders?

Is het op te lossen

President Biden heeft een voorstel ingediend om de belasting te verhogen voor de rijken. Als het aan Biden is moeten Amerikanen met een salaris van meer dan $400.000 dollar per jaar straks 2.6% meer belasting betalen. 

Echter gaat dit niets van verschil maken voor de allerrijkste. Deze maatregel raakt meer de onderste laag van de rijken. Degene die rijk zijn geworden door een hoog inkomen. Daar zit het verschil in met de allerrijkste. Zij zijn niet superrijk geworden met een hoog inkomen. Nee, zij zijn zo rijk geworden door een bedrijf te starten of te investeren. 

Het lijkt er overigens ook niet op dat de wetgeving voor de allerrijkste binnen een korte termijn gaat veranderen. Zoals eerder al gezegd hebben ze gewoonweg teveel macht in de politiek. Sommige vissen zijn nou eenmaal te groot om gevangen te worden. 

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij nou meer leren over belastingen en investeren? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €997,-.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 augustus 16:06. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Wat doen met overwaarde op je huis? - Levelheaded
Vastgoed

Wat doen met overwaarde op je huis?

Als je een Nederlander bent en je hebt een koophuis gekocht in de afgelopen 5 jaar is de kans groot dat je overwaarde hebt op je huis. Wat kun je daarmee doen? Meer dan je denkt, het is jouw ticket naar vrijheid! Lees het nu.

Lees verder »

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.