Levelheaded

Zit de aandelenmarkt in een bubbel?

Zit de aandelenmarkt in een bubbel? | Levelheaded

Zit de aandelenmarkt in een bubbel?

Je hoort het waarschijnlijk steeds vaker: aandelen zijn overgewaardeerd of de markt zit in een bubbel. Maar is dit terecht? Dat is wat we in dit artikel gaan behandelen.

Er zijn veel beroemde investeerders die de laatste tijd aan de bel hebben getrokken. Zo onder andere ook Micheal Burry, Burry is bekend geworden door the big short. Hij zag de 2008 crisis aankomen en ging ”short” op de Amerikaanse huizenmarkt.

Wij hebben al eerder een artikel geschreven over hoe 2008 gebeurde. Dit artikel lees je hier. 2008 was een schoolvoorbeeld van een bubbel. Een van de meest bekende bubbels op de aandelenmarkt vond plaats in 2001. Dit was de .com bubbel. Vrijwel elk bedrijf met .com in de naam werd in een klap veel geld waard.

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

  1.  Hoe gebeurde eerdere bubbels
  2.  P/E Ratio
  3.  Beleggen met geleend geld
  4.  Tegengeluid
  5.  Zit de aandelenmarkt in een bubbel

Nooit meer rendement mislopen?

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, vanaf slechts 1.31 euro per dag!

Hoe gebeurde eerdere bubbels

We hadden het net al over 2 aandelenbubbels uit de geschiedenis, de huizenbubbel en de .com bubbel. Maar hoe komt een aandelen bubbel tot stand. Laten we beginnen met de .com bubbel, deze bubbel vormde zich in de tijd dat internet opkomend was. 

Internet was hip, maar nieuw. Hierdoor was er veel belangstelling in alles wat met het internet te maken had. Maar vaak snapten beleggers niet wat internet precies was en deed. Dat hield ze echter niet tegen om te starten met investeren in .com bedrijven. Deze bedrijven sprongen als paddenstoelen uit de lucht. 

De .com bubbel was een tijd dat iedereen een graantje mee wilde pikken. Het was zelfs zo gemakkelijk dat je een bedrijf kon starten met een hele simpele website en dat je naar de beurs kon gaan. Als je dit deed kon je rekenen op een flinke beurswaarde omdat beleggers overal in stapten zonder kennis van zaken. 

Het grappige van deze situatie, achteraf gezien, was het feit dat veel bedrijven niet eens klanten hadden. Maar toch waren ze miljoenen waard op de beurs. In 2008 ging het net even anders. Dit was een bubbel die veroorzaakt werd door mismanagement bij banken en extreme manipulatie. 

Banken gaven aan iedereen een lening, ook al konden zij deze nooit betalen. Wat banken daarna deden is een vorm van extreme manipulatie. Banken bundelden deze leningen samen en begonnen ze te verkopen als een veilige obligatie. Met zelfs de hoogst mogelijk rating AAA, dit staat voor een veilige belegging. 

Deze rating was niet eerlijk uitgegeven, maar de ratingcompanies kregen een hoge vergoeding om deze af te geven. Zoals je ziet twee bubbels, twee compleet verschillende situaties. Wat wel opvalt is dat het of te maken heeft met de prijs van het aandeel ten opzichte van de inkomsten of met geleend geld. 

P/E Ratio

De P/E ratio staat voor price to earnings ratio. Als een bedrijf 100 miljoen euro verdiend en de market cap van het bedrijf is ook 100 miljoen, dan is de P/E ratio 1. Echter is het in veel gevallen een stuk hoger. Dit komt omdat beleggers altijd kijken naar toekomstige waarde, hoeveel een bedrijf nu verdiend is niet zo belangrijk. 

Een gemiddeld/goede P/E ratio ligt tussen de 20 en 25. Dit houdt dus in dat een bedrijf 20 tot 25 keer meer waard is dan de jaarlijkse inkomsten van het bedrijf. Elke P/E waarde hierboven kan als slecht worden beschouwd en eronder als gunstig. 

De P/E ratio van de S&P500 staat momenteel op 34.86, dit is aan de hoge kant. Laten we nu eens naar de debt to equity ratio gaan kijken. 

Beleggen met geleend geld

Het percentage van geld in de markt dat geleend is neemt al enige tijd toe. Beleggers gaan meestal geld lenen als de markt in een uptrend zit. Op deze wijze willen zij hun rendement verhogen en maximaal profijt halen uit de stijgende koersen. 

Het brengt alleen ook risico’s met zich mee. Momenteel wordt er $814 miljard dollar geleend en belegd. Dit is een record en overtreft de hoeveelheid geleend geld van de .com bubbel. Wat het riskant maakt, is het feit dat geleend geld ooit terug betaald moet worden. 

De lener heeft vrij weinig zeggenschap over de lening. Zodra de markten dalen kan de lener geforceerd zijn lening moeten terug betalen. Hierdoor wordt het sneeuwbal effect versterkt, omdat er meer geld uit de markt verdwijnt. Een aandelen bubbel kan op deze manier een enorme crash veroorzaken. 

Zitten we in een aandelen bubbel? | Levelheaded

Tegengeluid

Ook al lijkt het nu misschien dat alle pijlen wijzen naar een bubbel. Hoeft dit niet zo te zijn. Er is namelijk ook tegengeluid. Zo zeggen meerdere economen dat de huidige prijs van activa goed te verklaren zijn door de huidige rentes. 

Daar hebben ze gelijk in. De rentetarieven hebben altijd grote invloed op de economie. Momenteel zijn deze tarieven zo dat ze het aantrekkelijk maken om te investeren. Geld op de bank levert niets op en kost zelfs soms geld. Hoe je deze negatieve rente kunt voorkomen lees je hier!

Daarnaast wijst de CEO van JPMorgan zijn aandeelhouders op het feit dat de economie er nog niet zo slecht voorstaat. Veel huishoudens hebben veel gespaard tijdens de coronacrisis en zullen dit op enig moment waarschijnlijk gaan uitgeven. Het is dus nog niet helemaal kommer en kwel. 

Zit de aandelenmarkt in een bubbel

Als je de prijzen vergelijkt met het verleden, zitten we in een bubbel. Als je kijkt naar de huidige rentestanden dan zitten we niet in een bubbel maar zijn aandelen iets wat overgewaardeerd. 

Een bubbel is als aandelen extreem overgewaardeerd zijn. Dat is momenteel niet het geval, alhoewel de P/E ratio en debt to equity ratio zorgwekkend zijn is het nog geen bubbel. Het is wel iets om goed in de gaten te houden. 

Wat wel nog belangrijk is om te weten is dat de FED momenteel de markt nog ondersteund. Dit zal waarschijnlijk nog 2 jaar doorgaan. Daarnaast is er ook sprake van TINA, TINA betekent: there is no alternative. Er is geen alternatief om rendement te maken dus gaan beleggers alsnog investeren in aandelen en andere equity classes. 

Wil jij ook gebruik maken van de stijgende aandelenmarkt? Dan is beleggen iets voor jou! Bij Levelheaded leren we je er alles over, vanaf 1.31 euro per dag ben je al lid. Start vandaag nog met winnen en neem nu direct deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggen!

Voor het laatst bijgewerkt op 14 september 16:20. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.