Levelheaded

Komt er hyperinflatie in 2022? Onze verwachting voor aandelen.

Hyperinflatie in 2021

Komt er in 2022 hyperinflatie, zo ja wat betekent dit voor de aandelenmarkten?

Wellicht had je het al gehoord of ergens voorbij zien komen. Maar door de coronacrisis is de geldprinter flink extra toeren gaan draaien. De Europese Unie en de Federal Reserve in Amerika lanceerde steunpakket na steunpakket voor de economie. Dit resulteerde in een toename van het geld dat in omloop is in de economie. Maar gaat het ook zorgen voor hyperinflatie?

We gaan onderzoeken of de extreme toename van geld in circulatie kan resulteren in hyperinflatie. Hyperinflatie houdt in dat de waarde van je geld in een raptempo afneemt. 

In dit artikel zullen we kijken naar 4 onderwerpen. Onderwerpen:

  1.  Stimulus pakketten in Amerika
  2.  Steunpakket Europese Unie
  3.  Invloed op dagelijkse boodschappen
  4.  Update juli 2021
  5.  Invloed op de aandelenmarkten

Succesvol starten met investeren?

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, slechts eenmalig 197 euro!

Stimulus pakketten in Amerika

Amerika werd net als de rest van de wereld ook hard getroffen door het coronavirus. Toen de paniek uitbrak in maart 2020 zakten de beurzen weg en velen verloren hun baan. Het Amerikaanse congres voelde zich genoodzaakt om steun te verlenen. Dit deden ze onder het mum van stimulus pakketten. Een stimulus check is een soort eenmalige uitkering. In 2020 zijn er in totaal 4 stimulus checks verzonden naar burgers. Momenteel is de nieuwe Amerikaanse president, Joe Biden, bezig met het volgende steunpakket van $1.9 biljoen dollar. Dat is 1.900 miljard dollar. 

Deze pakketten zijn bedoeld om de Amerikaanse economie op gang te houden. Tevens zorgen deze steunpakketten er ook voor dat bedrijven niet omvallen en dat werklozen een uitkering kunnen krijgen. Echter hebben deze steunpakketten ook als gevolg dat er fors meer geld in omloop komt. Zoals net in de inleiding ook werd gezegd is de vuistregel hoe groter het geldaanbod hoe lager de waarde.

In 2020 zijn 22% van alle dollars ooit gecreëerd bijgedrukt. In een tijdspan van één jaar is er maar liefst $9 biljoen dollar bijgedrukt. Oké even samenvatten, er is $9 biljoen dollar in omloop gekomen in 2020, er komt binnenkort wederom een steunpakket aan van $1.9 biljoen dollar en van alle dollars is 22% in 2020 gecreëerd. Het inflatiepercentage voor 2020 was 0,62% in 2020. Hoe dat kan komen we later op terug. 

Steunpakket van de Europese Unie

Hyperinflatie, steunpakket Europese Unie

De Europese Unie zag net als Amerika ook geen andere keus dan een steunmaatregelen nemen om de economie op peil te houden. In totaal staat de Europese Unie garant voor €3.7 biljoen euro. Dit is onderverdeeld in verschillende potjes. Zo heeft de EU een herstelfonds en hebben ze voor €1.3 biljoen aan obligaties gekocht. De EU kocht deze obligaties van regeringen om zo op deze wijze hen te ondersteunen. 

Het steunpakket wierp zijn vruchten af want het aantal faillissementen in Europa is laag gebleven. Ook zijn de staatsschulden van lidstaten niet onomkeerbaar hoog opgelopen als gevolg van deze steunmaatregelen. 

Invloed op dagelijkse producten

Hyperinflatie in 2021

Nu we achterliggende informatie weten kunnen we kijken naar wat voor effecten dit met zich mee gaat brengen. Dat er nieuw geld in omloop komt is niets nieuws, dit gebeurd elk jaar. Wat wel nieuw is, zijn de aantallen. Onze verwachting is dat de inflatie op dagelijkse producten zoals brood, groente en fruit gaat meevallen. Dit zijn namelijk eerste levensbehoeftes en iedereen is gewend deze producten te kopen voor een bepaalde prijs. Daarnaast zijn deze producten niet zo gewild dat mensen er opeens flink meer voor willen gaan betalen. Producten kunnen daarentegen wel de prijs verhogen als de productiekosten toenemen. 

Waar wij wel een hoge inflatie verwachten is op luxe goederen. Tijdens de coronacrisis heeft men namelijk weinig geld kunnen uitgeven. Zodra straks alles voorbij is zullen mensen hun gespaarde geld graag willen uitgeven. Dit kan ervoor zorgen dat bedrijven te weinig voorraden hebben om iedereen in zijn behoefte te voorzien. Dat kan als gevolg hebben dat mensen elkaar gaan overbieden wat zal resulteren in een flinke prijsstijging. Bij dit soort producten/diensten moet u denken aan vliegtickets, dagjes uit en elektronica. 

Er is wel één puntje waar rekening moet worden gehouden, namelijk dat centrale banken al een langere tijd de inflatie proberen op te krikken. Een ideaal inflatiepercentage ligt rond de 2% per jaar. Aangezien dit al langere tijd niet wordt gehaald proberen centrale banken door meer geld te drukken het inflatiepercentage aan te jagen. Dit lukt echter niet omdat dit geld niet naar dagelijkse producten gaat. 

Update juli 2021

Update juli 2021: door de stijgende prijzen van grondstoffen hebben grote voedingsfabrikanten al aangegeven dat zij de prijzen gaan verhogen. Deze prijsverhoging zal eerst gevoeld worden door de importeurs, oftewel de supermarkt ketens. Op den duur zullen zijn geen andere keus hebben dan deze kosten door te rekenen aan de consument. 

Om deze reden verwachten wij ook dat met de informatie die wij nu hebben er wel degelijk een flinke inflatie zichtbaar zal worden op eerste levensbehoeftes zoals boodschappen. Een Amerikaanse onderzoeksbureau die onderzoek had gedaan naar de prijsstijgingen van voedingsgrondstoffen kwam uit op een gemiddelde stijging van 40% ten opzichte van juli 2020. 

Dit is beangstigend hoog, echter hoeft het nog niet zo te zijn dat de producenten en supermarktketens ook daadwerkelijk de prijzen zo veel duurder gaan maken. Maar het kan tot een punt komen dat zowel producenten en supermarkten geen andere keus hebben. 

Als dat punt komt hebben we in Nederland, en in de rest van de wereld, een groot probleem. Want het is niet heel realistisch dat de lonen mee zullen stijgen met zulke hoge inflatie. Dat zag je bijvoorbeeld ook met de minimumloonsverhoging van 1 juli 2021. Deze was slechts 0.96%. 

Invloed op de aandelenmarkten

Zoals zojuist is verteld is het extra geld niet naar dagelijkse producten is gegaan. Het is namelijk vrijwel direct op de beurs beland. Dit komt onder andere doordat steunmaatregelen voornamelijk voor bedrijven zijn, waardoor hun balanswaarde stijgt en zo ook de beurswaarde.

Wij verwachten dan ook dat het bijdrukken van geld met name een positief effect zal hebben op de aandelenmarkt. Echter zullen de steunmaatregelen ooit stoppen en zal er flink minder worden geïnvesteerd. Dit kan zorgen voor neerwaartse pressie op de aandelenmarkt. 

Hoe kan je jezelf beschermen tegen hyperinflatie?
Je kan jezelf tegen hyperinflatie behouden door activa te bezitten. Dit biedt namelijk als bescherming tegen inflatie. Voorbeelden van activa zijn:

  •  Aandelen
  • Obligaties
  • Huizen
  • Crypto
Door te beleggen kun je je koopkracht beschermen. Wij gebruiken DEGIRO als broker om te beleggen en hebben hier onlangs een recensie over geschreven. Deze recensie lees je hier!

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Conclusie

Onze verwachting is dat de inflatie de komende jaren hoger gaat zijn dan afgelopen jaren het geval is geweest. Dit doordat er zoveel geld is bijgedrukt en de komende jaren waarschijnlijk nog meer bijgedrukt gaat worden. Je bent het meest kwetsbaar voor inflatie als je geld op de bank hebt staan. 

Het voordeligste is om bij inflatie je geld geïnvesteerd te hebben want dit biedt bescherming tegen inflatie en hyperinflatie. Wij verwachten niet dat er hyperinflatie gaat komen al sluiten wij deze optie niet uit. Wij adviseren hierdoor ook om je activa te spreiden over verschillende investeringen. 

Wil jij nou leren hoe je jouw geld kan beschermen tegen hyperinflatie? Doe nu mee aan de Levelheaded cursus winnen met beleggen! Leer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts 197,-. Let op dit is een tijdelijke prijs.

Voor het laatst bijwerkt op 27 juli 16:27

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Zit de aandelenmarkt in een bubbel? | Levelheaded
Aandelen

Zit de aandelenmarkt in een bubbel?

De markt is al 24% omhoog year to date en er lijkt maar geen rem te komen op de groei. Sinds de coronacrisis crash is de markt maar liefst 110% gestegen. In dit artikel behandelen we of aandelen niet in een bubbel zitten door deze harde stijging. Lees het nu!

Lees verder »

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.