Levelheaded

Wat is private equity?

Wat is private equity - Levelheaded

Wat is private equity?

Private equity, je hebt er misschien al eens ooit van gehoord. Maar is het ook echt kansrijk of is de markt een tikkende tijdbom. Dat is wat we in dit artikel gaan onderzoeken. 

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

  1.  Wat is private equity
  2.  Vormen van private equity
  3.  Hoe investeer je in private equity
  4.  Is private equity kansrijk

Leren investeren?

Meld je vandaag nog aan om deel te nemen aan de Levelheaded cursus: winnen met beleggen!

Wat is private equity

De private equity markt is de afgelopen jaren enorm toegenomen en gegroeid. Maar wat is private equity nou precies. Private equity is investeren in bedrijf die nog niet publiekelijk verhandelbaar zijn op de beurs. 

Je investeert dus als het ware in een privaat bedrijf en koopt buiten de publieke aandelenmarkt om, aandelen van een bedrijf. Dit principe heet private equity. Deze vorm van investeren werd razend populair in de jaren 2000, destijds popte nieuwe startups als paddenstoelen de grond uit. 

Veel van deze bedrijven hadden kapitaal nodig en konden of wilden niet direct naar de beurs. Private equity was hiervoor de oplossing en is sindsdien nooit meer weggegaan. In dit artikel gaan we dieper in op verschillende vormen van private equity en de risico’s en de kansen. 

Vormen van private equity

Je hebt private equity in veel verschillende soorten. Maar in dit artikel gaan we ons focussen op twee specifieke soorten binnen private equity. Namelijk:

  • Startups
  • Late stage bedrijven

Startups:
Zoals net ook al kort werd beschreven is dit de originele manier van private equity. Investeren in startende bedrijven die weinig tot geen kapitaal ter beschikking hebben. Hier vallen ook de wat kleinere mkb-bedrijven onder.

In Nederland is deze manier van private equity ook razend populair. Er zijn in Nederland meerdere aanbieders actief die private equity op deze manier aanbieden. Deze manier van investeren is risicovoller dan de andere optie late stage bedrijven waar we het zo over gaan hebben.

Het is risicovoller omdat de bedrijven waarin geïnvesteerd worden kleiner zijn. Deze bedrijven hebben nog weinig tot geen garantie dat ze daadwerkelijk gaan slagen. Zoals meestal zo is, hoe meer risico – hoe hoger de reward, is dat hier niet anders. Als je namelijk al vanaf het begin geïnvesteerd bent in een startup en het wordt een succes zijn de rendementen immens.

Late stage bedrijven:
De andere manier is investeren in late stage bedrijven. Bedrijven blijven vandaag de dag steeds langer privaat. Zelfs grote bedrijven die al veel omzet draaien blijven langer privaat. Doormiddel van private equity is het mogelijk om toch al te investeren in deze bedrijven.

Vooral deze manier van investeren is interessant. Aangezien je investeert in een van de laatste fases van het bedrijf voordat ze de beurs opgaan. De tijd van de investering is vaak kort omdat de IPO (Initial Public Offering) niet lang op zich laat wachten.

Met deze specifieke manier van private equity zijn extreem goede resultaten te behalen. Wel loop je hierbij ook een risico omdat de liquiditeit minder dan bij publiekelijke aandelen. Je kunt dus niet altijd even gemakkelijk van je investering af.

Hoe investeer je in private equity

Als je geïnteresseerd bent geraakt in investeren in private equity is het natuurlijk wel handig om te weten hoe je hierin deel kunt nemen. Om te investeren in private equity heb je drie mogelijkheden:

  • Direct
  • Fonds
  • Partner

Direct:
Dit spreekt voor zich, je sluit zelf de deal met het bedrijf over de investering zonder dat hier een tussenpartij aan te pas komt. Alle afspraken worden onderling direct gemaakt.

Fonds:
Je kunt eenvoudig in private equity investeren door middel van een fonds. Dit heet ook wel een private equity fonds. In dit fonds worden dan de private equity aandelen ondergebracht en particulieren en bedrijven kunnen investeren in dit fonds. 

Deze fondsen zijn vaak gewoon publiekelijk verhandelbaar bij een broker zoals DEGIRO. Je investeert eenvoudig in private equity fondsen bij DEGIRO. Wij hebben laatst een uitgebreide review geschreven over DEGIRO, deze vind je hier!

Beleggen bij DEGIRO, de beste low-cost broker van 2021 volgens broker chooser

Maak nu een gratis account aan bij DEGIRO.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Partner:
Investeren in late stage companies is ook mogelijk doormiddel van een partner. Hierbij is vaak wel een hoge instapdrempel van €50K,- euro. Mocht dit een optie voor je zijn dan kun je eens een kijkje nemen bij MicroVentures. Zij bieden een groot aanbod aan van late stage companies. 

Is private equity kansrijk

Wij zijn van mening dat private equity een mooie toevoeging kan zijn aan jouw portfolio. Late stage companies zijn erg kansrijk maar zijn niet voor iedere investeerder toegankelijk. Het is hierdoor het makkelijkste om te beginnen met een fonds. DEGIRO heeft hier een groot aanbod in. 

Private equity is echter niet alleen rozengeur en zonneschijn. Er zijn namelijk ook signalen dat de markt zeer verzadigd is en dat de markt in een bubbel zit. Dit is vooral het geval bij echte startups waarin geïnvesteerd wordt. 

Nadat een startup kapitaal aanneemt van een private equity bedrijf wordt vrijwel direct het complete management team vervangen. Dit is een logische stap aangezien het private equity bedrijf van mening is dat ze met hun kennis het bedrijf kunnen verbeteren. 

Dit blijkt echter niet uit de cijfers. Na de overname blijkt dat private equity managers niet uit zijn op groei van het bedrijf. Nee, de resultaten nemen af na de overname. Het management gaat wel veel grotere leningen aan. Op deze manier verslechterd de debt-to-equity-ratio. Private equity in startups is volgens ons een tikkende tijdbom. Wij adviseren je hiervan weg te blijven als je hier geen verstand van hebt. 

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij nou meer leren over private equity? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €497,-. Let op dit is een tijdelijke prijs. 

Voor het laatst bijgewerkt op 17 juli 23:59. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.