Levelheaded

Waarom dalen tech-aandelen bij een hogere inflatie?

Waarom dalen tech-aandelen bij een hogere inflatie?

Waarom dalen tech-aandelen bij een hogere inflatie?

Enkele weken terug bracht de Federal Reserve van Amerika een jaarlijks inflatierapport uit. Het resultaat? Een flinke correctie op de aandelenmarkt en dan met name bij de technologie sector. Maar waarom dalen nou specifiek de technologie aandelen bij een hogere inflatie.

Dat is wat we in dit artikel gaan behandelen. Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

 1.  Wat is er aan de hand?
 2.  Dalingen van technologie-aandelen
 3.  Discounted Cash Flow model
 4.  Voorbeeld Discounted Cash Flow model

Leren investeren?

Meld je vandaag nog aan om deel te nemen aan de Levelheaded cursus: winnen met beleggen!

Wat is er aan de hand

De Federal Reserve is de Amerikaanse centrale instantie die onder andere de rentes bepaald in Amerika. Daarnaast is de Federal Reserve voor het in omloop brengen van nieuw geld. De Federal Reserve brengt ieder jaar bepaalde kengetallen in kaart en schetst verwachtingen voor de toekomst. 

Zo deed de Federal Reserve dit ook op 6 mei 2021. De FED bracht toen een rapport uit over de toekomstige verwachte inflatie. Dit rapport was niet bepaald positief. Zo concludeerde zij onder andere dat de inflatie in april 2021 vergeleken met april 2020 maar liefst 5% was. 

De overige punten waren ook alles behalve geruststellend. De voorspelling is dat de inflatie dit jaar hoger zal liggen. Daarnaast heerst er bij beleggers ook de angst dat de invloed van de Federal Reserve is afgenomen. Zij verwachten dat de Federal Reserve minder invloed heeft gekregen op het inflatiepercentage. 

Normaal gesproken kan de Federal Reserve namelijk invloed uitoefenen op het inflatiepercentage. Door verschillende variabelen aan te passen kunnen ze zo uitkomen op het gewenste percentage. Echter door de vele steunpakketten in 2020 vrezen beleggers dat de Federal Reserve haar invloed is kwijtgeraakt. 

Wij hebben ook een artikel geschreven wat voor een effect hyperinflatie zou hebben op aandelen. Je leest het hier!

Dalingen van technologie-aandelen

Als gevolg van het rapport en de bijkomende angst op de markt voor een hogere inflatie daalden de aandelenmarkten wereldwijd flink. Echter daarbij werden technologie aandelen het hardste getroffen. Hoe dat komt komen we zo op. Laten we eerst even kijken naar hoe diep de correctie was.

Technologie aandelen in een correctie
(% vanaf 52-weken hoogste punt)

  • PayPal -22%
  • AMD -21%
  • Nvidia -19%
  • Apple -17%

Zoals je ziet zijn dat niet zomaar dalingen, vanaf 10% mag je het een correctie noemen. Vanaf 20% spreek je al over een crash. Hoe komt het nou dat met name technologie aandelen de dupe zijn van een hogere inflatie.

Er zijn hiervoor meerdere redenen, maar een van de redenen is hoe beleggers aandelen op waarde schatten. De markt is namelijk een ”discount” systeem. Beleggers proberen namelijk te berekenen wat een toekomstige stroom aan inkomsten nu vandaag de dag waard is. 

Dit model heet het Discounted Cash Flow model. Het model is een van de redenen waarom voornamelijk technologie de dupe zijn van hogere inflatie percentages.

Waarom dalen tech-aandelen bij een hogere inflatie?

Discounted Cash Flow model

Een investeerder heeft meerdere opties om uit te kiezen: aandelen, obligaties of cash. Het zijn allemaal mogelijkheden. Een investeerder kijkt ook naar geld vanuit een tijd perspectief. Hoe sneller je geld hebt, hoe sneller je het kunt investeren.

Als je €100,- euro nu hebt dan kan je dat direct investeren in bijvoorbeeld een obligatie die 2% per jaar aan rendement oplevert. Dan heb je het jaar erop €102,- euro. Als die €100,- euro pas volgend jaar beschikbaar komt dan levert die je nu niets op.

Wat dit aantoont is dat geld meer waarde heeft in de toekomst. Het laat ons zien dat €100,- euro vandaag €102,- euro volgend jaar is, als gevolg van het investeren in een obligatie. Maar wat zou die €100,- euro waard zijn over bijvoorbeeld 5 jaar als je investeert in aandelen.

Discounted Cash Flow model gebruikt een formule om te berekenen wat de toekomstige waarde is van een cashflow. Allereerst moet je een schatting maken van de toekomstige cashflow van een bedrijf. Dit is niet eenvoudig te doen aangezien dit afhangt van een aantal factoren.

Als tweede moet je een schatting maken naar de Discount ratio, dit is het risico dat je neemt om te investeren in één bepaalde asset class. Dit is ook wel de opportunity costs. Vaak is dit percentage vrijwel gelijk met het inflatiepercentage. Tot slot moet je de toekomstige cashflow terugrekenen naar het heden.

board, school, immediately-1647323.jpg

Voorbeeld van Discounted Cash Flow model

Laten we eens gaan kijken naar een over gesimplificeerd voorbeeld om het model uit te leggen. Laten we als voorbeeld nemen bedrijf ASBA, ASBA draait 1 miljoen euro per jaar. Laten we ervan uitgaan dat ASBA de komende 5 jaar elk jaar 1 miljoen euro draait. Dan ziet dat er als volgt uit:

  • Jaar 1 – €1 miljoen
  • Jaar 2 – €1 miljoen
  • Jaar 3 – €1 miljoen
  • Jaar 4 – €1 miljoen
  • Jaar 5 – €1 miljoen

Totale cashflow over 5 jaar is 5 miljoen euro. Maar is die 5 miljoen euro ook daadwerkelijk 5 miljoen euro waard vandaag de dag? Nee dat is het niet, dit komt door inflatie. 1 miljoen is over 5 jaar niet net zoveel waard als vandaag de dag.

Om dit mee te nemen in de berekening moet 1 miljoen over 5 jaar worden gediscount. Dit klinkt heel lastig maar eigenlijk is het heel simpel. Het is rekening houden met het feit dat 1 miljoen vandaag meer waard is dan 1 miljoen over 5 jaar. Dit betekent dat 1 miljoen over 5 jaar vandaag dus minder waard is. Maar hoeveel minder?

Om dat te kunnen berekenen moeten we het inflatiepercentage bepalen. Laten we die voor het gemak op 2% houden. Als we 2% inflatie verwerken in de formule komt de huidige waarde van de toekomstige 5 miljoen inkomsten uit op 4.71 miljoen euro.

Maar waarom dalen aandelen nou precies bij een hogere inflatie. Dit komt doordat hoe hoger de inflatie, hoe lager de toekomstige waarde van de cashflow. Hoe lager de waarde van het bedrijf en zo dus ook hoe lager de waarde van het aandeel.

Nu gaan we uit van een stabiel bedrijf die om en nabij ieder jaar dezelfde inkomsten binnenhaalt. Maar een technologie bedrijf groeit meestal erg snel. Hierdoor nemen de toekomstige verwachte inkomsten per jaar toe. Echter als de inflatie hoger is, raakt dit dus de toekomstige inkomsten van groeiende bedrijven zoals tech-bedrijven harder. Dit is de reden dat technologie bedrijven het hardste worden geraakt bij een hogere inflatie.

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij nou meer van dit soort fundamentele analyses? Meld je dan nu aan voor de Levelheaded winnen met beleggen cursus! Leer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €497,-. Let op dit is een tijdelijke prijs. Wil je op de hoogte blijven van toekomstige blogs, meld je nu aan op de nieuwsbrief.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 juni 22:22.

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.