Levelheaded

Vastgoed versus vastgoedfonds. Wat is beter?

Vastgoed versus vastgoedfonds

Vastgoed versus vastgoedfondsen. Wat is beter?

Pandjesbazen, huizenmelkers of vastgoedeigenaren. Zo worden de investeerders in vastgoed regelmatig genoemd. Maar is investeren in vastgoed ook voor de beginner mogelijk? Dat is wat we in dit artikel gaan bespreken. We zullen kijken naar manieren om als beginner toch te beleggen in vastgoed. Daarnaast zullen we de verschillen tussen vastgoed en vastgoedfondsen bekijken.

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel ze dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Wat we gaan behandelen:

 1.  Wat is vastgoed?
 2.  Wat is een vastgoedfonds?
 3.  De voor- en nadelen
 4.  Wat is het makkelijkste voor een beginner
 5.  Vastgoed op de blockchain
 6.  Conclusie

Wat is vastgoed?

Vastgoed versus vastgoedfonds

Vastgoed is een van de oudste vormen van investeren. Al sinds het begin van de eerste steden werd vastgoed gebruikt om rendement te maken. Dit is vandaag de dag niet anders, het is zelfs alleen maar groter geworden. Onder vastgoed valt eigenlijk alles van onroerend goed. Dit kunnen woonhuizen zijn, maar ook kantoorpanden, restaurants, vliegvelden et cetera.

In Nederland is beleggen in vastgoed ook razend populair. Steeds meer mensen kopen huizen als een belegging om hun geld in stenen veilig te stoppen. Echter is vastgoed niet altijd de ideale investering voor iedereen. De voor- en nadelen van vastgoed zullen we iets verderop behandelen. 

Gemiddeld gezien is het nettorendement op vastgoed in Nederland circa 8%. Met vastgoed zijn er meerdere mogelijkheden om rendement te maken. Namelijk: huizen flippen, dat houdt in dat de huizen worden gekocht, opgeknapt en voor een hogere prijs weer worden verkocht. Ten tweede is het verhuren van vastgoed en doormiddel van rente rendement maken. Tot slot is er de waardestijging van vastgoed, huizen worden de laatste jaren steeds duurder. 

Veel vastgoed investeerders combineren de drie factoren om hun rendement te optimaliseren. Zo kopen ze vaak opknaphuizen om deze te renoveren, dan te verhuren en tot slot voor een hogere waarde te verkopen. 

Wat is een vastgoedfonds?

Een vastgoedfonds, ook wel genoemd een REIT, is een soort verhandelbaar aandeel op de beurs. De achterliggende waarde van de REIT zit in vastgoed. Door in een REIT te investeren word je mede-eigenaar van de vastgoedpanden van het bedrijf achter de REIT. 

Een vastgoedfonds kan uit meerder type vastgoed bestaan. Zo zitten sommige fondsen exclusief in particuliere woningen en anderen zitten slechts in bedrijfspanden. Naast dat je diversiteit kan hebben in het soort panden kan dat ook bij een vastgoedfonds in locatie. Veel vastgoedfondsen hebben een soort van locatie spreiding. Dit houdt in dat de vastgoedpanden verspreid zijn over meerdere regio’s. 

Een REIT heeft als kenmerk dat het 90% van haar winsten wettelijk gezien moet uitkeren aan de investeerders. Dit doen REITS in de vorm van dividend. Dit dividend kan maandelijks, per kwartaal of per jaar worden uitbetaald afhankelijk per REIT. 

De voor- en nadelen

Beide vormen van investeren hebben zowel haar voordelen als nadelen. We zullen eerst kijken naar de voordelen en nadelen van echt vastgoed. 

Voordelen vastgoed:

 •  Prima rendement, gemiddeld 8% per jaar
 •  Status
 •  Relatief veilige investering
 •  Bij verhuur maandelijkse inkomsten
 •  Door een hypotheek optimaal gebruik te maken van een hefboomfunctie
Nadelen vastgoed:
 
 •  Niet liquide, duurt lang om te verkopen
 •  Veel onderhoud
 •  Kan een hoop stress opleveren met vervelende huurders
 •  Hoog startkapitaal benodigd om in te stappen
 •  Verzekeringen afsluiten
 •  Meer administratief werk
Nu we weten wat de voor- en nadelen van echt vastgoed zijn kunnen we gaan kijken naar de voor- en nadelen van vastgoedfondsen. 
 

Voordelen vastgoedfonds:

 •  Gemakkelijk in te stappen, laag instaptarief
 •  Geen uitgebreide kennis vooraf nodig
 •  Geen gedoe met huurders
 •  Minder administratief werk
 •  Betere diversificatie
 •  Uitstekend rendement van circa 9% gemiddeld per jaar
 •  Liquide, verhandeld op de beurs dus makkelijk te verkopen
 •  Dividend
Nadelen vastgoedfonds:
 
 •  Gevoeliger voor beursbewegingen
 •  Geen status
 •  Lastiger gebruik te maken van een hefboom
 •  Geen gegarandeerde vaste maandelijkse inkomsten zoals bij rente
Niet alle vastgoedfondsen zijn verhandelbaar op de beurs. Er zijn ook talloze private vastgoedfondsen, deze worden niet verhandeld op de beurs en zijn daardoor ook minder liquide. 

Wat is het makkelijkste voor een beginner

Vastgoed versus vastgoedfonds - Levelheaded

Als je net begint met investeren heb je vaak nog weinig kennis. Vooral investeren in echt vastgoed kan dan erg lastig zijn. Je zult te maken krijgen met hypotheken, hefboomfactoren, huurcontracten et cetera. Gelukkig is er ook een andere manier. Vastgoedfondsen zijn voor beginners ideaal, op deze manier kunnen zij toch nog in vastgoed investeren. 

Als beginner hoef je op deze manier je geen zorgen te maken over onnodige zaken. Vastgoedfondsen kunnen zowel beursgenoteerd als niet beursgenoteerd staan. Wij raden aan om in het begin uitsluitend te investeren in beursgenoteerde vastgoedfondsen, genaamd REITS. Bij niet beursgenoteerde vastgoedfondsen is vaak meer kennis vereist.

Bij de Levelheaded winnen met beleggen cursus leer je ook investeren in vastgoedfondsen! Meld je nu gratis aan voor de cursus. 

Vastgoed op de blockchain

Vastgoed op de blockchain

Blockchain technologie, dit is de technologie achter cryptocurrency. Er zijn talloze cryptovaluta met allemaal een ander doel. Zo is er bijvoorbeeld: Bitcoin, Ethereum en Cardano. Allemaal verschillende projecten met andere doeleinden. De verwachting is dat in de toekomst de technologie achter crypto meer gebruikt zal gaan worden. 

Blockchain technologie biedt namelijk uitstekende kansen. Het is namelijk mogelijk om door middel van smart contracts, op de blockchain vastgelegde afspraken, samen vastgoed te kopen. Zo kan de tussenpersoon (de bank) weg worden genomen bij investeren. Beginners kunnen gezamenlijk geld investeren en ontvangen automatisch door het smart contract de rente. 

Op het moment is er een project dat zich bezig houdt met vastgoed op de blockchain. Het bedrijf Labs houdt zich momenteel bezig met vastgoed op de blockchain. In de toekomst zullen er meer van dit soort projecten volgen. Let op: crypto is een zeer speculatieve markt waar veel geld in verloren kan worden. Investeer niet zonder de juiste kennis!

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar vastgoed en vastgoedfondsen. Maar wie is nu de winnaar. Helaas is het niet zo eenduidig te zeggen. Het hangt af van bepaalde factoren. Heb je een groter vermogen ter beschikking kan vastgoed een mooie toevoeging zijn. Echter als je minder vermogen hebt of je wilt niet veel tijd besteden aan investeren zijn vastgoedfondsen de perfecte oplossing.

De resultaten zijn grotendeels gelijk, veel mensen veronderstellen dat vastgoed extreem hoog rendement oplevert. Dat is ook gedeeltelijk waar, echter is het gemiddelde rendement op vastgoed in Nederland 8%. Enkele vastgoedfondsen waar wij in investeren hebben de afgelopen 10 jaar gemiddeld 15.3% per jaar rendement behaald.

Voor beginners is een vastgoedfonds dus de duidelijke winnaar.Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij nou leren investeren in vastgoedfondsen? Meld je dan nu aan voor de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €497,-. Let op dit is een tijdelijke prijs. 

Voor het laatst bijgewerkt op 26 maart 11:35.

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Wat doen met overwaarde op je huis? - Levelheaded
Vastgoed

Wat doen met overwaarde op je huis?

Als je een Nederlander bent en je hebt een koophuis gekocht in de afgelopen 5 jaar is de kans groot dat je overwaarde hebt op je huis. Wat kun je daarmee doen? Meer dan je denkt, het is jouw ticket naar vrijheid! Lees het nu.

Lees verder »
Waarom een huis geen investering is?
Vastgoed

Waarom een huis geen investering is

Veel mensen die een huis kopen of eigenaar zijn van een koophuis zijn van mening dat ze een investering hebben gedaan. Echter is dat wel zo? In dit artikel behandelen waarom een huis geen investering is. Lees het nu!

Lees verder »

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.