Levelheaded

Komt er een financiële crisis in 2021?

Komt er een financiële crisis in 2021?

Komt er een financiële crisis in 2021?

We kennen natuurlijk allemaal nog de vreselijke wereldwijde economische crisis van 2008. Maar was dit wel de echte crisis? Of was het slechts een voorproefje van wat gaat komen? Dat is wat we in dit artikel gaan onderzoeken. 

Helaas belooft het niet veel goeds, want de grote partijen hebben er vrijwel alles aangedaan om regulatie tegen te gaan. En met succes. De bankenindustrie is een van de grootste lobby partijen die er is. Doormiddel van flink te lobbyen bij het Amerikaanse congres is het ze gelukt regels erdoor te krijgen die flink in het voordeel van de banken zijn. Later meer hierover. 

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

  1. Hoe gebeurde 2008?
  2. Derivatenmarkt
  3. Deregulatie
  4. Komt er een financiële crisis in 2021?
  5. Toekomstvisie

Succesvol starten met investeren?

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, slechts eenmalig 197 euro!

Hoe gebeurde 2008?

Hoe kon het, dat de Amerikaanse huizenmarkt als een baksteen in het water in elkaar zakte? Dit had te maken met meerdere zaken die samen dit als uitkomst hadden. We zullen ze stap voor stap met jullie doornemen. 

Het begon met het feit dat banken vrijwel iedere Amerikaan, ongeacht financiële situatie, een hypotheek verstrekte. Zelfs de slechtste leners, ook wel wanbetalers en risicoklanten genoemd, kregen eenvoudig een hypotheek voor de aankoop van een huis.

Hoe meer leningen de bank uitgaf, hoe meer geld de bank kon verdienen. Vrijwel iedere bank deed hier dan ook aan mee. Wat de banken hierna deden is belangrijk om te begrijpen waarom 2008 kon gebeuren. Banken verpakte namelijk deze leningen als een investering voor particulieren en instituties. 

De banken verkochten ze echter niet alleen als gewone investeringen. Nee, deze investeringen kregen van de rating agencies een AAA rating. Oftewel, de best mogelijke rating voor een investering die moet aanduiden dat de investering veilig is. De banken betaalden hier flink voor en dit was ook te zien in de winsten van de rating agencies. 

Rating Agencies Profits - Komt er een financiële crisis in 2021?

Helaas houdt het hier nog niet op met het vreselijke schandaal. Banken wilde namelijk nog meer verdienen en zij wisten dondersgoed dat de verpakte leningen genaamd CDO’s niet deugden en gewoon complete troep waren. Om deze reden gingen de banken short op hun eigen CDO’s. 

Op deze manier maakten de banken extreme buitensporige winsten over de rug van de bedonderde klanten. Toen de markt namelijk instortte, zat de bank al in short posities waardoor ze bakken met geld verdienden. De concurrentie die niet goed voorbereid was kon op deze manier voor ”pennies on the dollar” worden overgekocht. 

Je vraagt je misschien af, hoe is het mogelijk dat er nooit iemand gestraft is voor deze vreselijke fraudeleuze praktijken. Nou dat heeft te maken met hoe machteloos de overheid staat tegen de bankenindustrie. Ze zijn ook wel genoemd ”too big, too fail”. Om deze reden krijgen banken vaak een bail-out, wat betekent dat de bank gered wordt door de overheid. 

Derivatenmarkt

Je kan je haast niet voorstellen hoe groot de derivatenmarkt is. Maar om jullie een indicatie te geven zullen we enkele gegevens op een rijtje zetten:

  • Totale aandelenmarkten wereldwijd = $89.5 trillion dollar (2020)
  • Derivatenmarkt = ~ $850 trillion dollar
  • Totale cryptomarkt = $1.54 trillion dollar
  • Alle real estate ter wereld = $270 trillion dollar

Allemaal leuk en aardig zul je misschien denken, oké de derivatenmarkt is een beetje overpriced. Maar hoe kan dit ooit zorgen voor een nieuwe 2008? Een nieuwe financiële crisis. Dat heeft te maken met het feit dat banken niet veel hebben geleerd van hun les in 2008. Ze doen namelijk precies hetzelfde, maar dan net even anders.

Banken gebruiken vandaag de dag geen persoonlijke leningen, nee deze keer focussen ze op bedrijven. Dit doen ze met zogenoemde Commercial Mortgage Backed Securities (CMBS). Net zoals in 2008 hebben banken deze leningen omgetoverd in securities, oftewel investeringen.

Een onafhankelijk onderzoekbureau heeft onderzoek gedaan naar 40.000 van deze CMBS. Wat zij concludeerde is dat in 28% van de gevallen bij deze CMBS het inkomen van de leningen 5% of meer tekort schoot. Dus oftewel, de bedrijven die de lening aan zijn gegaan verdienen in veel gevallen minder dan werd verwacht bij het aangaan van de overeenkomst. De verwachte inkomsten lagen hoger dan de daadwerkelijke.

Gelukkig voor de banken schoot vorig jaar midden in de pandemie de overheid te hulp. Met verschillende steunprogramma’s bleven de CMBS overeind. Wat waarschijnlijk ook hierin meespeelt is dat er nog tijd nodig was om de juiste regelgeving voor te bereiden voor als de CMBS crasht.

Enkele regelgeving die onlangs actief zijn geworden:

  •  DTC-004
  •  ICC-005
  •  OCC-003
  •  OCC-004
  •  ICC-014

Vooral de laatste regel is interessant. Deze nieuwe wet maakt het namelijk mogelijk voor banken om op de hele markt te wedden als een index fonds. Dit biedt hen de mogelijkheid om ook de hele financiële markt te shorten.

Wij hebben laatst ook een artikel geschreven over de kans op hyperinflatie in 2021! Dat artikel lees je hier.

Deregulatie

We hebben het er al eerder over gehad. De enorme groep van 3.000 lobbyisten die het congres keer op keer ervan te weet te weerhouden regelgeving te maken voor de derivatenmarkt. De derivatenmarkt is het wilde westen van Wall Street. 

De derivatenmarkt is zelfs compleet gedereguleerd op 21 december 2000 met de Commodity Futures Modernization Act of 2000 (CFMA). Deze wet zorgde ervoor dat het legaal werd om derivaten ”over-the-counter” te verhandelen. Over the counter betekent dat de transacties buiten een officiële beurs plaats vinden.

Het ziet er niet naar uit dat de derivatenmarkt binnen de kortste keren te maken zal gaan krijgen met regulatie. Instituties en banken maken namelijk veel teveel winst met degelijke producten om deze zomaar te gaan reguleren. Daarnaast verbiedt de CFMA wet van zojuist enige regulering. 

Komt er een financiële crisis in 2021?

Hier kunnen wij heel simpel in zijn. Wij verwachten van niet, wij verwachten dat overheden nog circa 2 jaar de markten zullen ondersteunen om de klap van corona niet direct in een keer te laten toeslaan. Dat en het feit dat regulators zichzelf in een positie hebben gewerkt waarin ze haast wel door moeten gaan met de markt ondersteunen.

Uiteindelijk heeft alles wat we in dit artikel hebben beschreven te maken met consolidatie van macht. En banken zullen heel ver gaan om dat te bereiken. Het is een gevolg van het systeem dat we met zijn allen hebben gecreëerd, namelijk kapitalisme. Banken zullen er alles aan doen om concurrentie op te kopen en zo meer macht te krijgen. Echter wil elk bedrijf de best mogelijke deal krijgen en daarom zullen ze dingen flikken zoals CMBS die mogelijkerwijs de hele wereldeconomie in elkaar kan laten storten. 

Door namelijk de hele wereldeconomie in elkaar te laten vallen is het voor hen mogelijk om concurrentie op te kopen voor ”pennies on the dollar”. Oftewel, velen maler goedkoper. 

Toekomstvisie

Alhoewel er dan wel geen financiele crisis komt in 2021. Is het vrijwel zeker dat die eraan zit te komen. Of onze verwachtingen van 2 jaar gelijk gaan krijgen dat moet de tijd bewijzen. Maar wij zetten onze pijlen op 2023. 

Het veranderd daarnaast ook vrij weinig aan ons plan. Het plan om ongeacht de situatie gewoon door te investeren. Een financiele crisis is als je jong bent de mooiste kans die het leven je financieel gezien kan bieden. ”Be fearfull when others are scared”

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij nou meer van dit soort inzichten? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts eenmalig 197,- euro.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 juli 16:55.

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.