Levelheaded

Hoe kun je negatieve spaarrente tegengaan?

Hoe kun je negatieve spaarrente tegen gaan?​

Hoe kun je negatieve spaarrente tegen gaan?

Negatieve spaarrente wordt met de dag een steeds normalere realiteit. Steeds meer banken laten hun klanten betalen voor spaargeld en het lijkt er niet op dat dit binnenkort gaat veranderen. Daarnaast wordt de drempel van negatieve rente steeds lager. 

Naast dat dit iets wat zorgelijk is, is het natuurlijk ook niet fijn voor jou als gebruiker. In dit artikel gaan we daarom ook behandelen wat je eraan kan doen. Want zeg nou even eerlijk, wie wil er nu geld toeleggen om te sparen. Jij ook niet toch? Dan is dit artikel precies wat je zoekt. 

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

  1.  Hoe is negatieve rente ontstaan
  2.  Wat zijn de toekomst verwachtingen
  3.  Geld spreiden
  4.  Spaardeposito’s 
  5.  Beleggen
  6.  Hypotheek aflossen

Nooit meer rendement mislopen?

Word een succesvolle zelfstandige belegger op de beurs door de winnen met beleggen cursus van Levelheaded!

Hoe is negatieve rente ontstaan

Rente is een van de draaiknoppen waar de Europese Centrale Bank aan kan draaien om invloed uit te oefenen op de economie. Dat zit als volgt. De ECB heeft in Europa de controle over de rente van de banken. De ECB kan namelijk met haar beleid nationale banken beïnvloeden. 

Dat komt omdat nationale banken s ‘nachts geld moeten stallen bij de ECB. Afhankelijk van het beleid van de ECB krijgen banken hier rente over of betalen ze hier rente voor. Een positieve rente wil zeggen dat de ECB de economie probeert af te remmen, om zo langdurige groei te creëren. Een negatieve rente betekent dat de ECB de economie wil stimuleren. Sparen wordt namelijk minder aantrekkelijk. 

Dat is wat er nu vandaag de dag ook gebeurd. De ECB hanteert een negatieve rente voor het stallen van spaargeld voor nationale banken. Dit houdt in dat nationale banken geld toeleggen om geld overnacht te stallen. Deze nationale banken berekenen deze kosten uiteindelijk weer door naar hun klanten. Hierdoor is de negatieve rente ontstaan, door het beleid van de ECB.  

Wat zijn de toekomstverwachtingen

De kans dat de ECB in de nabije toekomst haar beleid aanpast is klein. Door corona probeert de ECB namelijk de economie nog meer te ondersteunen. In de laatste persconferentie gegeven over de rentepercentages voorspelde de ECB dat ze nog minimaal 2 jaar dit beleid gingen hanteren. 

Het is goed om te weten dat het voeren van negatieve rente niet het enige is dat de ECB doet. De ECB heeft met haar beleid ook een grote invloed op de inflatie. Juist op het gebied van inflatie zijn grote zorgen. 

Wij hebben laatst een artikel geschreven over de komst van hyperinflatie, bescherm je vermogen. Je leest het hier!

Negatieve spaarrente ontwijken

Geld spreiden

Ken je die beroemde quote van Warren Buffet: don’t put all your eggs in one basket. Het is een quote die gericht is op het spreiden van investeringen. Maar we kunnen hem ook toepassen op spaargeld. Veel mensen hanteren hun spaargeld slechts bij een bank maar dat is niet verplicht. 

In Nederland kun je gemakkelijk nog een bankrekening openen. Om negatieve spaarrente tegen te gaan is dit een van de eenvoudigste opties. Je opent gewoon een nieuwe rekening en het probleem is opgelost. Echter, in 2 situaties kan dit een wat minder handige oplossing zijn:

  •  Je hebt heel veel spaargeld
  • De drempel voor negatieve rente ligt laag
Als je heel veel spaargeld hebt dan is het natuurlijk niet fijn om 8 verschillende bankrekeningen te hebben. Dan kunnen andere opties makkelijker voor je zijn. De tweede situatie is wanneer de drempel voor negatieve rente erg laag komt te liggen. Nu ligt deze vaak op 100.000 euro spaargeld, maar mocht deze naar bijvoorbeeld 25.000 gaan dan krijg je hetzelfde probleem als in situatie 1. 

Spaardeposito's

Spaardeposito’s waren vroeger helemaal hip en terecht ook. Ze leverden namelijk een lange tijd veel rente op. Helaas zijn die tijden voorbij. Vandaag de dag leveren ze vrijwel niets meer op, je ziet ze hierdoor ook minder vaak. Echter betekent dat niet dat ze geen goede optie zijn om je spaargeld van negatieve rente te beschermen. 

Spaardeposito’s kunnen je helpen omdat vaak op een spaardeposito geen negatieve rente wordt geheven. Let wel op dat je geld voor een langere periode vaststaat. De looptijden zijn vaak 3, 6 of 12 maanden, gedurende die tijd kun je geen gebruik maken van je spaargeld. Dat is zonde. Geld dat stilstaat verliest namelijk alsnog waarde door inflatie. Laten we eens kijken naar de 3e optie. 

Beleggen

Geld aan het werk zetten, niet alleen negatieve rente ontwijken maar ook nog rendement maken. Dat is tenminste de bedoeling van beleggen. Als je niet weet waar je moet beginnen met beleggen dan kun je een van deze twee artikelen lezen. 

  1.  Hoe te starten met investeren
  2.  Wat te doen met €5.000,- euro spaargeld
Deze twee artikelen helpen je al een heel eind op weg maar je zult nog steeds veel zelf moeten uitzoeken. Wil je snel en succesvol starten en nooit meer rendement mislopen? Word dan lid van Levelheaded voor slecht €39.99 per maand!
Negatieve spaarrente ontwijken

Hypotheek aflossen

Als je beleggen nog wat eng vindt, is het aflossen van je hypotheek een perfecte optie. Je verlaagt je spaargeld en je behaald toch nog rendement. Aangezien de kosten van je hypotheek dalen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je maandelijks meer geld overhoudt. 

Zoals je in dit artikel hebt gezien heb je voldoende opties om geen negatieve spaarrente te betalen. Maak er gebruik van want negatieve spaarrente betalen is een van de meeste nutteloze zaken die je kunt doen. Het levert je namelijk niets op! 

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij nou meer leren over rentes en investeren? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts €39,- euro per maand.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 20:27. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Is het nog slim om geld te sparen | Levelheaded
Sparen

Is het nog slim om geld te sparen?

Wat doe je als je niet weet wat je met je geld moet doen? Dan ga je natuurlijk sparen! Maar is dat vandaag de dag met de lage rentes en hoge inflatie nog wel slim? Dat lees je in dit artikel. Lees het nu.

Lees verder »
Wat is beter: sparen of beleggen - Levelheaded
Investeren

Wat is beter: sparen of beleggen?

Wat is beter: sparen of beleggen? Veel mensen vinden dit een lastige kwestie. Want beleggen brengt risico’s met zich mee, toch? Dat klopt, maar dit doet sparen ook. In dit artikel lees je wat de beste optie is. Lees het nu!

Lees verder »

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.