Levelheaded

DEGIRO review 2021: onze ervaringen met de grootste broker van Nederland

DEGIRO - Review Levelheaded

DEGIRO review 2021: onze ervaringen met de grootste broker van Nederland

Wij beleggen ondertussen al meer dan 2 jaar bij DEGIRO en in deze review zullen we behandelen waarom wij voor DEGIRO kiezen. DEGIRO is een Europese brokers waar particuliere beleggers onder andere aandelen, opties, obligaties en REIT’s kunnen kopen en verkopen.

Momenteel heeft DEGIRO ook een lopende actie waarbij je €50,- euro gratis transactietegoed terugkrijgt als welkomst bonus. Je kunt nu direct van deze deal profiteren door een account bij DEGIRO aan te maken!

DEGIRO is in 18 landen in Europa actief en onderscheid zich van haar concurrenten door middel van lage kosten. Dit is ook wat DEGIRO zo interessant maakt voor de startende belegger. In dit artikel zullen wij onze ervaringen delen over DEGIRO en ook kijken naar andere brokers die opereren in Nederland.

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

  1. Wat is een broker
  2. Wie is DEGIRO
  3. Starten bij DEGIRO
  4. Kosten van DEGIRO
  5. Concurrentie van DEGIRO
  6. Regulatie van DEGIRO

Leren investeren?

Meld je vandaag nog aan om deel te nemen aan de Levelheaded cursus: winnen met beleggen!

Wat is een broker

Een broker is de plek waar je aandelen, obligaties en dergelijke kunt verhandelen. Dit kan je huisbank zijn zoals Rabobank, ING of ABN Amro maar je hebt ook brokers zoals DEGIRO die zich compleet focussen op beleggen.

Als je wilt starten met investeren heb je een broker nodig om jouw orders voor jou uit te voeren op de aandelenmarkt. Vroeger kon je naar beursplein 5 gaan in Amsterdam en jouw bod plaatsen op de aandelen die je wilde, hedendaags is dat gelukkig niet meer nodig. Door de opkomst van online brokers kun je eenvoudig online aandelen en dergelijke verhandelen.

Wie is DEGIRO

DEGIRO is een online broker die in 2008 is opgericht door oud medewerkers van Binck bank. Sinds 2013 is DEGIRO ook toegankelijk voor particulieren. Dat bleef de Nederlandse particuliere beleggers niet onopgemerkt. DEGIRO groeide namelijk binnen enkele jaren uit tot de grootste broker van Nederland.

DEGIRO is een excutive-only broker, dit betekent dat DEGIRO geen investeringsadvies geeft. Jij maakt zelf de keuzes waar je in wilt investeren en DEGIRO voert jouw geplaatste orders uit. Wil je succesvol leren investeren? Leer het nu bij Levelheaded!

De online broker heeft ook niet stil gezeten de afgelopen jaren. DEGIRO is namelijk actief binnen 18 Europese landen. In 2020 heeft het platform de krachten gebundeld met een grote partij uit Duitsland genaamd Flatex. Hierdoor valt DEGIRO tegenwoordig onder de Duitse toezichtpartij Bafin.

DEGIRO is onderscheidend op het gebied van kosten en transparantie. Alle kosten worden duidelijk getoond voordat de order geplaats wordt.  Later in dit artikel zullen wij de kosten van DEGIRO uitgebreid behandelen.

Starten bij DEGIRO

Starten bij DEGIRO is heel gemakkelijk en aanmelden is compleet gratis. Laten we eerst even alle voordelen op een rijtje zetten.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Vorig jaar is de interesse in beleggen enorm gestegen. Destijds was er zelfs een wachtrij van enkele weken. Gelukkig is het momenteel gewoon weer mogelijk om je aan te melden bij DEGIRO. Als eerste druk je op ‘’open een rekening’’ rechtsboven.

Je krijgt dan een scherm waar je enkele gegevens moet ingeven zoals je gebruikersnaam , email en je wachtwoord. Je krijgt hierna een bevestigingsmail van DEGIRO, met deze mail kan je je account activeren.

DEGIRO heeft als financiële dienstverlener de wettelijke verplichting om enkele gegevens te verzamelen van haar klanten. De gevraagde gegevens kun je direct invullen, je kunt dit ook op een later moment nog doen.

Bij het aanmeldproces zul je de vraag krijgen of je een ‘’US-person’’ bent. Deze vraag kan wellicht wat verwarrend overkomen. Met deze vraag wordt bedoeld of je een Amerikaanse nationaliteit hebt. Dit heeft te maken met belastingwetgeving, als je geen Amerikaanse nationaliteit hebt kun je hier eenvoudig nee invullen.

De volgende stap is het opgeven van je bankrekening. Deze bankrekening zal gekoppeld worden aan je account. Kies hiervoor dus altijd je eigen bankrekening aangezien je alleen met die bankrekening geld kan storten op je DEGIRO account.

Tot slot heeft DEGIRO om te voldoen aan wetgeving een foto nodig van een geldig identiteitsbewijs. Dit is volkomen normaal voor een financiële dienstverlener. Nadat je dit hebt gedaan is je DEGIRO account klaar voor gebruik!

Kosten van DEGIRO

Een rekening openen is compleet gratis bij DEGIRO. Je betaalt pas kosten zodra je ook daadwerkelijk een transactie uitvoert. Het fijne van DEGIRO is dat ze zeer transparant zijn over de kosten die je betaalt. Zo zie je als je een order plaats de geschatte DEGIRO kosten.

DEGIRO heeft 3 verschillende soorten kosten, namelijk de volgende:

  • Transactiekosten
  • Aansluitkosten
  • Spreadkosten

Transactiekosten: deze kosten betaal je per transactie, de hoogte van dit bedrag hangt af van de hoeveelheid wat je verhandeld en waar je verhandeld. Zo zijn bijvoorbeeld de kosten van een Nederlands aandeel standaard €2,- + 0.03% van het orderbedrag. De totale transactiekosten zie je hier:

DEGIRO - Tarieven - Review Levelheaded

Aansluitkosten: dit is een vorm van jaarlijkse kosten die DEGIRO rekent. Deze kosten zijn zogenaamde aansluitkosten voor de beurs. Elke beurs naast de Euronext Amsterdam & Brussel kosten €2,50 euro per jaar aan aansluitkosten.

Spreadkosten: deze kosten zijn iets minder transparant. Deze kosten vallen namelijk iets minder op. Spreadkosten is het verschil tussen de bid en laat prijs.

De bid prijs is de hoogste prijs die een belegger momenteel bereid is te betalen voor een aandeel en de laat prijs is de laagste prijs die een belegger wil krijgen voor een aandeel. Het verschil tussen deze twee prijzen heten spreadkosten.

De spreadkosten verschillen per aandeel of fonds. Bij aandelen met veel volume is de spread meestal lager dan bij aandelen met weinig volume.

Concurrentie van DEGIRO

Naast DEGIRO kent Nederland nog meerdere brokers. In de meeste gevallen is jouw huisbank ook een broker. Dit betekent dat je ook aandelen kunt kopen bij jouw eigen bank. Echter is dit niet altijd even voordelig. Vaak liggen de kosten hoger en zijn de opties minder.

Naast huisbanken kent Nederland ook nog andere brokers. De meest bekende hiervan zijn: Binck Bank, Lynx en Flatex. Hier zullen binnenkort ook een reviews over komen.

DEGIRO onderscheidt zichzelf van haar concurrentie op het gebied van kosten. Ze zijn hier erg transparant over en ze hanteren zeer scherpe tarieven. Dit alles maakt dat DEGIRO de afgelopen jaren is uitgegroeid tot Nederlands grootste broker.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Regulatie van DEGIRO

Bij investeren is veiligheid erg belangrijk, je wilt namelijk niet jouw geld verliezen als er iets misgaat. Daarom zullen we ook de DEGIRO haar regulatie onderzoeken. De kans dat je ook daadwerkelijk jouw geld verliest bij een faillissement van een broker of bank is volgens ons klein.

Alle banken en brokers zijn namelijk verplicht het vermogen van hun klanten te scheiden van hun eigen vermogen. Jouw beleggingen zitten bij DEGIRO dus ook in een aparte bewaar holding. Mocht DEGIRO failliet gaan blijven jouw beleggingen van jou.

Mocht het om een of andere reden niet lukken om jouw beleggingen te retourneren bij een faillissement, dan val je nog altijd onder het Duitse Investor Compensation Scheme. Dat compenseert eventuele verliezen uit niet-geretourneerde beleggingen tot 90% (met een maximum van €20.000).

Alle informatie en details over dit systeem vind je hier bij de Duitse financiële toezichthouder BaFin.

In 2020 is DEGIRO op haar vingers getikt door de AFM met betrekking tot het scheiden van beleggingen van klanten. DEGIRO heeft hier actie op ondernomen en heeft hierover een gerapporteerd aan de AFM. Het bericht van de AFM kun je hier lezen.

Depositie-garantiestelsel:
Naast dat je bij DEGIRO aandelen kunt kopen heb je ook een eigen beleggersrekening. Dit is een bankrekening van Flatex. Flatex is zoals eerder genoemd een Duitse bank, hiermee valt jouw bankrekening bij Flatex onder het depositie-garantiestelsel.

Bij het depositie-garantiestelsel vallen tegoeden tot €100.000,- euro onder. Mocht er dus ooit iets gebeuren met Flatex zijn jouw tegoeden op jouw bankrekening van DEGIRO tot €100.000,- euro gedekt.

Wij hopen dat dit artikel met een DEGIRO review nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door! 

Wil jij nou meer van dit soort reviews? Meld je dan nu direct aan op de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van toekomstige blogs. 

Voor het laatst bijgewerkt op 27 juli 16:14.

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.