Levelheaded

DEGIRO gaat ”zero”! De nieuwe kosten van DEGIRO uitgelegd

DEGIRO Nieuwe kostenstructuur - Levelheaded

DEGIRO gaat ''zero''! De nieuwe kosten van DEGIRO uitgelegd

Vol trots kondigde DEGIRO laatst aan al haar klanten aan dat ze ”zero” gingen. Transactievrij handelen in Amerikaanse aandelen en dat volgens DEGIRO zonder verborgen kosten! Dat klinkt natuurlijk wel erg mooi. 

Vandaar dat we in dit artikel we je gaan uitleggen wat er gaat veranderen. Er komen namelijk andere kosten voor in de plaats en die zullen het niet altijd goedkoper maken dan het al was. Sterker nog de kosten zullen voor sommige klanten tussen de 50% en 150% toenemen. Laten we starten!

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

 1.  De oude kosten van DEGIRO
 2.  Nieuwe kosten van DEGIRO
 3.  Hoe verdienen ”gratis” brokers geld?
 4.  Is DEGIRO nog een geschikte broker?

Succesvol starten met investeren?

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, slechts eenmalig 197 euro!

De oude kosten van DEGIRO

DEGIRO verandert haar kostenstructuur om het overzichtelijker en duidelijker te maken voor haar klanten. Maar hoe zat die oude structuur dan in elkaar? DEGIRO rekende per transactie vaak een vast tarief van bijvoorbeeld €2 euro en een variabel tarief van 0.03% van het transactiebedrag. 

Handelen in Amerika was relatief goedkoop, je betaalde slechts €0,50 vaste kosten en 0,004$ per aandeel. Daarnaast betaalde je nog kosten voor valuta omwisseling, zogeheten FX-kosten. Deze waren eerst 0.1% bij autotrader: dit houdt in dat DEGIRO voor elke transactie automatisch je euro’s wisselde.

Naast de autotrader had je ook nog de optie om euro’s handmatig om te zetten naar een andere valuta. Daar betaalde je dan eenmalig €10,- euro voor en 0.02%, dit was voornamelijk voordeliger als je veel handelde in vreemde valuta. 

Nieuwe kosten van DEGIRO

Dat de kosten simpeler worden dat klopt, maar dat je ”zero” kan beleggen dat is niet waar. DEGIRO introduceert namelijk kosten van derden. Deze kosten bedragen standaard €0,50 per transactie. Daarnaast gaan de FX-kosten flink omhoog, namelijk van 0.1% naar 0.25%, ook bij de handmatige transactie gaat het tarief van 0.02% naar 0.25% een stijging van 1250%. 

Dit heeft als gevolg dat je op grotere transacties op Amerikaanse beurzen opeens een stuk meer kwijt bent. Om de kosten eenvoudig te vergelijken hebben we de kosten op een rijtje gezet van beide situaties. In de onderstaande tabel zie je duidelijk het verschil:

Nieuwe kosten DEGIRO

Bron: (Finner, 2021)

Zoals je ziet ga je in iedere situatie meer kwijt zijn aan kosten. Dat terwijl DEGIRO het presenteert als een kostenverlaging en dat te doen zonder verborgen kosten. Dit is dus niet erg zuiver van DEGIRO, want ze doen het nu juist door middel van verborgen kosten. Veel klanten hebben niet door dat ze meer gaan betalen aangezien de kosten alleen vermeld worden in lange PDF documenten.

Naast deze kostenverhoging, gaan de kosten op nog een andere plek stijgen. Namelijk voor de beleggers die gebruik maken voor margin. Deze kosten gaan namelijk naar 3% per jaar, dat is ver boven marktconform en maakt beleggen met margin bijna niet meer interessant bij DEGIRO.

Toch gaat niet alles achteruit, beleggers die investeren in ETF’s uit de kernselectie zullen gratis kunnen blijven beleggen. Daarnaast grote beleggers op Europese beurzen zullen goedkoper uit zijn met deze kostenstructuur, daarbij kunnen de kosten namelijk dalen met wel 50%. Let op: dit is vanaf €10.000 euro.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Hoe verdienen ''gratis'' brokers geld?

Het antwoord is heel simpel: door kosten op andere plekken te rekenen. Je betaalt als klant hoe dan ook kosten, of je doet het in de vorm van data of in de vorm van verborgen kosten. Laten we eens een paar voorbeelden van kosten op een rijtje zetten die gratis brokers hanteren: 

 •  Verborgen kosten
 •  Hogere spreads
 •  Orders bundelen
 •  Orders verkopen aan beurzen
 •  Data verkopen aan handelsbedrijven
 •  Beleggingen uitlenen
 •  Vrije ruimte beleggen
Zoals je ziet zijn er talloze manieren voor ”gratis” brokers om alsnog geld te verdienen. Onthoud altijd goed dat het ook bedrijven zijn die winst moeten maken. Ze verdienen dus op een manier geld aan je, je hebt het alleen niet altijd meer door. Levelheaded is daardoor meer fan transparante brokers. Waar de kosten duidelijk zijn. 

Is DEGIRO nog een geschikte broker?

Ondanks de nieuwe kosten van DEGIRO blijven wij gedeeltelijk beleggen bij ze. Want ook al gaan de kosten omhoog en zijn ze niet even netjes geweest in hun communicatie, zijn wij nog steeds redelijk tevreden met de service van DEGIRO. Ze blijven nog steeds een van de goedkopere brokers van Europa.

Dus ondanks de nieuwe kosten van DEGIRO is er nog niet direct reden voor paniek. Je kunt prima bij DEGIRO beleggen in de gratis kernselectie of Europese aandelen. Beleggen op Amerikaanse beurzen wordt wel minder aantrekkelijk, net zoals gebruik maken van margin bij DEGIRO.

Mocht je DEGIRO eens willen uitproberen kan je geheel gratis een account aanmaken bij ze. De kosten worden altijd aangegeven voor je een order plaatst. 

Binnenkort zullen wij een broker vergelijking doen met verschillende Nederlandse en buitenlandse brokers. Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door!

Hulp nodig met starten met beleggen? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggenLeer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts eenmalig 197,- euro.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 december 12:04. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.