Levelheaded

Waarom het huidige financiële systeem gaat falen

Waarom het huidige financiële systeem gaat falen

Waarom het huidige systeem gaat falen.

The Big Reset, het wordt vaak gelinkt aan complottheorieën. Maar eigenlijk is het een heel reëel concept die ooit gaat gebeuren. Het staat namelijk voor de start van een nieuw financieel systeem. En ik hoor je denken, alles gaat toch gewoon prima met het financiële systeem?

Dat klopt. Nu gaat alles nog redelijk goed. Maar door de groeiende schulden en geldcreatie wordt het huidige systeem steeds onhoudbaarder. Er staat dus ergens in de toekomst een grote reset op ons te wachten. De start van een nieuw financieel systeem. In dit artikel behandelen we het huidige systeem, met haar complicaties, en kijken we naar de toekomst. 

Wij als Levelheaded delen wekelijks waardevolle content op onze blog. Mocht je onze blog handig vinden, deel het dan met je vrienden! Samen leren over financiën is namelijk altijd leuker dan alleen. Mocht je nog vragen hebben na afloop van het lezen kun je ons altijd bereiken.

Dit gaan we behandelen:

  1.  Het huidige systeem
  2.  Hyperinflatie of deflatie
  3.  Schulden
  4.  Gemiddelde levensduur fiat
  5.  De toekomst

Succesvol starten met investeren?

Word lid van Levelheaded en start vandaag met succesvol beleggen, slechts eenmalig 197 euro!

Het huidige financiële systeem

Het huidige financiële systeem bestaat al wel een tijdje. Maar het is maar de vraag of het nog lang mee zal gaan. Er zijn namelijk veel signalen dat het systeem op knappen staat. Veel economen zijn het daar zelfs mee eens. 

Maar een financieel systeem stort niet zomaar in elkaar. Elk financieel systeem heeft bepaalde gebreken. Die gebreken kunnen ervoor zorgen dat op den duur het systeem niet houdbaar meer is. Het huidige systeem is gebouwd op schulden en juist die schulden zijn een probleem. 

Naast schulden is het goed om te weten dat het hele financiële systeem wereldwijd gebouwd is om de dollar. Dat zorgt voor een enorm risico. Dit zag je ook in 2008, door een zelf gecreëerde situatie crashte de huizenmarkt en dit had wereldwijd een enorme impact op de economie. 

Hoe 2008 precies in elkaar zat, is een verhaal op zichzelf. Wij hebben hier laatst een artikel over geschreven. Dit artikel lees je hier! 

Het risico van dat het systeem gebonden is aan de dollar is echter nog niet het ergste probleem. Als de dollar namelijk heel stabiel en betrouwbaar zou zijn was er niet zoveel aan de hand. Echter is dat niet het geval, door mismanagement van de Federal Reserve Bank. Door het beleid van de FED verliest de dollar haar internationale sterkte. 

Hyperinflatie of deflatie

In de situatie waarin de dollar haar internationale sterkte verliest zal het vertrouwen in de dollar afnemen. Dit kan zorgen voor zowel hyperinflatie of deflatie. Dat beide opties mogelijk zijn, heeft te maken met het beleid van de FED. Afhankelijk van welk beleid zij hanteren wordt het hyperinflatie of deflatie. 

Echter zijn beide situaties zorgelijk. Beide gevallen zijn erg schadelijk voor de economie. Zo schreven wij laatst ook een artikel over de komst van hyperinflatie. Dat artikel lees je hier. 

Het is echter niet dat het systeem direct uit elkaar valt, als er sprake is van hyperinflatie of deflatie. De economie kan nog steeds doordraaien alleen een stuk minder efficiënt. Daarnaast zullen reële inkomens dalen en zal het zorgen voor een hoop chaos in de samenleving. Echter zal er uiteindelijk een nieuw stelsel worden gevormd. 

Waarom het huidige financiële systeem gaat falen

Schulden

Schulden, de wereld verzinkt erin. Ondertussen is de staatschuld van sommige landen zo hoog dat wij deze onmogelijk ooit nog terug kunnen betalen. Met andere woorden de schuld heeft geen betekenis meer. Het enige verschil is dat landen hiermee wegkomen.

Je zou het zelf eens een keer moeten proberen, tegen de bank zeggen dat je de hypotheek niet terug kunt betalen. We kunnen je verzekeren dat je binnen de kortste keren je huis uit wordt gezet. Bij overheden werkt dit net iets anders, aangezien zij grotendeels de controle hebben over de geldzaken.

Dit heeft te maken met centrale banken. Zo hebben we in Europa de Europese Centrale Bank, ook wel ECB genoemd. In Amerika hebben ze de tegenhanger daarvan de FED. Deze centrale partijen bepalen het geld beleid. Vorig jaar tijdens de coronacrisis zijn deze centrale partijen schuldpapieren gaan opkopen.

Het opkopen van schuldpapieren gebeurde om de economie te stimuleren. Maar het opkopen gebeurde wel met geld dat eigenlijk niet bestond. Geld werd er zo op de bankrekening van de ECB en FED bij getoverd om deze papieren op te kunnen kopen.

Als een gevolg van het opkopen van de schuldpapieren konden landen weer meer lenen. Zoals je misschien al doorhebt, slaat het helemaal nergens op. Schuldpapieren opkopen met geld dat eigenlijk niet bestond, dat allemaal zodat overheden weer schulden konden maken. Die ze ook nog eens nooit terug kunnen betalen.

Het huidige systeem is kapot. Zo kapot dat in Amerika elke seconde, de staatsschuld met 45.486 dollar stijgt! De totale staatsschuld is $28.667.003.945.293, dat is 28.000 miljard. De kans dat Amerika dit ooit terug kan betalen is vrijwel nihil. Echter is dit niet direct een probleem.

Het probleem ligt wederom bij de dollar. Zoals eerder gezegd heeft de dollar wereldwijd een grote invloed in de economie. Zo hebben banken wereldwijd circa 60% van hun assets in dollars. Het wordt dus pas een probleem zodra het vertrouwen in de dollar afneemt. Want dan is het voor Amerika lastiger om aan nieuw geld te komen.

Gemiddelde levensduur fiat

Op basis van een onderzoek bleek dat de gemiddelde levensduur van een betaalmiddel 27 jaar was. Fiat is een andere benaming voor geld. Echter valt de betrouwbaarheid van dit onderzoek te betwisten. Het onderzoek keek namelijk alleen naar betaalmiddelen die niet meer bestaan. De huidige 176 currencies werden buiten beschouwing gelaten. 

Hoe lang een ”fiat-currency” dus bestaat heeft meer te maken met politieke keuzes en stabiliteit van een land. De dollar zou dus vervangen kunnen worden voor een ander betaalmiddel. Net zoals dat in 2001 gebeurde in Europa met de Euro. De Nederlandse gulden werd vervangen door de Euro. 

Toekomst

De toekomst is nog verre van zeker. Maar de kans dat het huidige financiële systeem ooit gaat falen is erg groot. De spannende vraag is: wat gebeurd er nadien? Dat is een uitstekende vraag, die niet zomaar beantwoord kan worden.

Wij denken echter dat cryptocurrencies een grote kans maken om het huidige systeem te vervangen. Dit zou betekenen dat de macht over geld gaat verschuiven. Van centrale partijen naar decentrale partijen.

Wij zijn niet de enige die er zo over denken. Banken is crypto ook niet ontgaan. Zo zijn er al meerdere plannen voor een digitale Euro, Dollar, Yuan (China) en Pond. De kans dat deze currencies er gaan komen is vrij groot. Binnen de centrale banken zijn ze namelijk groot voorstander.

Je zou misschien denken dat het een goede ontwikkeling is dat centrale banken zich bezighouden met cryptocurrencies. Echter niets is minder waar, banken willen namelijk een belangrijk aspect verwijderen. De decentralisatie. Centrale banken willen de controle houden over de toevoer van nieuwe digitale euro’s, en dat is nou precies wat niet de bedoeling is van crypto.

Een ding is zeker. Als je jong bent ga je iets van deze verandering meemaken. De kans is groot dat je het huidige systeem gaat zien falen en dat je vermogen mogelijkerwijs waardeloos wordt. Om dit te voorkomen moet je jouw vermogen beschermen hiertegen. Bij Levelheaded leer je hier alles over. Je wordt al lid vanaf €39,- euro per maand.

Wij hopen dat dit artikel nuttig voor je is geweest en dat je het met plezier hebt gelezen. Mocht een van je vrienden ook interesse hebben in investeren, stuur dit artikel dan gerust door!

Wil jij nou meer leren over financiën en investeren? Neem dan deel aan de Levelheaded cursus winnen met beleggen! Leer succesvol zelfstandig beleggen voor slechts eenmalig 197,- euro.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 augustus 18:25. 

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan. 

Deel deze post met je vrienden

Gerelateerde Berichten

Deze video bevat belangrijke informatie

Video afspelen over Video | Levelheaded

Maandelijkse finance Update?

We sturen je 1x in de maand financiële artikelen die je moet lezen. Anders kan je veel geld mislopen! Meld je vandaag nog aan.